• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: "Esnaf Kazanmadıkça Ekonomi Düzelmez"


KAYSERİ -Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu tarafından Kayseri'de düzenlenen 3'üncü Bölge toplantısında konuşan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın oluşturduğu nüfus kazanmadığı sürece ekonominin düzelmeyeceğini söyledi.
 
Palandöken, Kayseri Hilton Otel'de düzenlenen "Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi.Konfederasyon olarak esnaf ve sanatkarın sorunlarını her ortamda dile getirdiklerini ve çözüm yolları aradıklarını belirten Palandöken, saha çalışması yaparak, sorunları yerinde tespit ettiklerini ve ortak çözüm yolları bulabilmek için bu tür toplantılar düzenlediklerini ifade etti.

Dünya çok hızlı değişirken esnaf ve sanatkarın bu değişime ayak uydurabilmesi için ciddi politikalar üretilmediğini ileri süren Palandöken, yüzeysel önlemler alındığını, sorunların derinleşmesinin önlenemediğini savundu. Esnaf ve sanatkarların aileleri ile birlikte ülke nüfusunun yaklaşık 4'te birini oluşturduğuna dikkati çeken Palandöken, şunları söyledi: "
Esnaf ve sanatkarların oluşturduğu nüfus kazanmadıkça, üretmedikçe ekonomi düzelmez. Esnaf ve sanatkarlar, ekonominin sosyal yönünü oluşturuyor. Bu nedenle, bu kesimin sorunlarının bir an önce çözümlenmesi gerekir. Sorunların tespiti ve çözümü için bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Sorunların MR'ını çekip doğru tespitlerde bulunuyoruz.Türkiye'de esnaf ve sanatkar erozyonu var. Bu erozyonun düzeltilmesi için güç birliği yapmamız, birlikte karar vermemiz ve ortak akılda buluşmamız gerekiyor. Sorunlarımızı daha yüksek sesle hep bir ağızdan duyurmamız gerekiyor. Bunun için gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Devletin ilgili birimlerine sorunlarımızı her fırsatta anlatıyoruz."

KOSGEB Kanunu'nda değişiklik yapılmasını sağlayarak hizmet sektöründe de kredi verilmesini sağladıklarını bildiren Palandöken, bu olumlu gelişmeye rağmen KOSGEB kredilerinin halen yetersiz olduğunu ifade etti.

"ESNAF VE SANATKAR GÖZ ARDI EDİLİYOR"

Kredi olanaklarının artırılması için yeni projeler geliştirmeye çalıştıklarını anlatan Palandöken, teşvik paketlerinde de esnaf ve sanatkarın göz ardı edilmemesi için mücadele ettiklerini dile getirdi. Cansuyu kredilerinden üyelerinin yararlanamadığını hatırlatan Palandöken, "Cansuyu kredilerinden biz niye yararlanamıyoruz? Biz suç mu işliyoruz? İllegal bir iş mi yapıyoruz ?  dedi.

Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, sorunlarını anlattıklarını ve sorunların çözümü için önemli bir noktaya gelindiğini vurgulayan Palandöken, bu konuda önemli sözler aldıklarını kaydetti
.