• E-Posta
  • Yazdır

TESK Karadeniz Bölge Toplantısı Ordu'da Yapıldı


ORDU -Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu tarafından Ordu'da düzenlenen 2'inci Bölge toplantısında konuşan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın azalmasının veya yok olmasının kimseye yarar getirmeyeceğini kaydetti.   İlki Malatya'da gerçekleştirilen "Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları istişare ve değerlendirme' toplantılarının Karadeniz ayağı Ordu'da yapıldı.  

Grand TESK Otel Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve yürütme kurulu üyeleri katıldı. Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Rize, Ordu, Samsun, Sinop ve Trabzon illerinin birlik başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve genel sekreterlerinin de katıldığı toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 2 oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Arslan yaptı. Daha sonra konuşan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara yasağı, verilen krediler, esnafın yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Esnafın ekonominin kılcal damarı olduğunu ifade eden TESK Genel Başkanı Palandöken, yaşanan sorunlarla ilgili radikal karar alacak siyasi irade istediklerini söyledi. Esnafın içinde bulunduğu sıkıntıların her geçen gün katmerleştiğini ifade eden Palandöken,"Türkiye'de kapatma davası, açılım, doğal afetler derken her geçen gün gündem değişiyor. Tam 'işlerimizi yoluna koyduk muhataplarımızı bulduk' derken Bakanlar Kurulu revizyonu oluyor. Her gün gündem değişiyor. Sorunlar çözümsüz kalıyor" dedi.

 

"BORÇLARIMIZI ÖDEMEDEN EK VERGİ OLMAZ"

Esnafın talep daralması yanında haksız rekabetten kaynaklanan sıkıntılar da yaşadığını belirten Palandöken şöyle konuştu: "Esnaf ve sanatkarı geziyor, dertlerini dinliyoruz. Tüm esnaf haksız rekabetten dert yanıyor. Büyük marketlere karşı küçük esnafımız eziliyor. Bunun yanında büyük talep daralmaları da var. Dünyada yaşanan küresel krizden Türkiye'nin biraz daha az etkilendiği söyleniyor. Biz bu çöküşü daha önce yaşadık. Avrupa ne yapıyorsa biz tersini yapıyoruz. Sigara yasağı gibi uygulamalarda esnaf zor günler yaşıyor. 196 dünya ülkesinden sadece 6 ülkede bu yasak uygulanıyor. Türkiye'de böyle bir gerçek var. Bir orta yol bulunmazsa esnafımızı çok daha zor günler bekliyor. Esnafın yok olması ortadan kalması kimseye yarar sağlamaz. Biz olmazsak buralarda birileri olacak. Yabancı sermaye bu konuda çok uyanık. Boşluğu hemen dolduruyor. Sonra Çin mallarından şikayet ediyoruz. Esnaf kendi sigortasını ödeyemez hale geldi. Her geçen gün işsizlik artıyor. Kullanılan ileri teknoloji nedeniyle çalışan sayısı azalıyor. Belediyeler daha az işçi çalıştırıyor. Kamulaştırmalarda devlet kendi içinde de istihdam sağlayamıyor. Üniversiteli işsiz orduları oluşuyor. Şimdi de vergi matrahlarında artış olacağı söyleniyor. Biz daha mevcut borçlarımızı ödeyemiyoruz ki ek vergileri ödeyelim"

Karadeniz Bölgesi'nin acil çözüm bekleyen problemleri olduğunu ve özel istihdam paketlerin oluşturulması gerektiğini dile getiren Palandöken, "Bu bölgenin özel istihdam ve teşviklerden yararlanması gerekiyor. Yeni yatırımlar gerekiyor. Bölgenin iyice bakıldığında bir Doğu Anadolu'dan çok da farklı olmadığı, esnafın daha zor durumda olduğunu görülebilir. Ekonominin en önemli unsurlarından olan esnafın azalması yok olması kimseye yarar getirmez" diye konuştu.