• E-Posta
  • Yazdır

TESK'in İlk Bölge Toplantısı Malatya'da Yapıldı


MALATYA - Esnaf ve Sanatkarlar kesiminin kanaat eden bir kesim olmasına karşın artık şikayetçi olmaya başladığını Malatya’da düzenlenen ilk bölge toplantısında konuşan Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın para istemediğini, sadece üç konuda düzenlemeye gidilmesini istediğini söyledi. Palandöken, "Birinci isteğimiz gelişmiş ülkelerdeki gibi kural koyun. İkincisi haksız rekabeti ortadan kaldırın. Üçüncüsü de bu haksız rekabetin yanında piyasa koşullarını düzenleyen yasayı çıkarın" dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun Malatya’da düzenlenen ilk bölgesel “İstişare ve Değerlendirme” toplantısına Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Hatay, Adana, Mersin, Erzincan, Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan, yönetim kurulu üyeleri ve genel sekreterler katıldı. Anemon Otel'de yapılan toplantının açılışına Malatya Valisi Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Genel Başkan yardımcısı Burhan Aksak, Genel Sekreter Naci Sulkalar ve davetliler katıldı.
 Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin, esnaf ve sanatkarın bugün sıkıntı içinde olduğunu belirterek, hükümetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik hükümetin pozitif bir ayrım içinde olması gerektiğini söyledi. Bölgedeki esnaf odaları birliklerinin büyük bir sıkıntı içinde olduğuna işaret ederek, böyle bir toplantının Malatya'da düzenlenmesinde ve böylesi bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını bildirdi.
 
YOL HARİTASI ÇIKARILACAK


TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, esnaf ve sanatkarın bugüne kadar geldiği noktayı, bundan sonraki değişim ve dönüşümü için bir yol haritası çıkaracaklarını söyledi. Palandöken, esnaf ve sanatkar kesiminin kanaat eden bir kesim olmasına karşın artık esnaf ve sanatkarında ekonomik kriz nedeniyle herkes gibi şikayetçi olmaya başladığını ifade etti. Esnafın hiçbir şey kazanmasa bile Allah'a şükreden bir kesim olduğunu anlatan Palandöken şunları söyledi: "Öyle 60-70 milyar doları götüren, sonra talepleriyle sınırlandırılıp kendi şartlarıyla ödemeyi planlayan bir kesim değil. Bir adım geldiğiniz zaman üç adım gelen bir kesim. Kendisine nasılsın dediğin zaman 'Allah'a çok şükür' diyen bir kesim. 1996 yılındaki gümrük sürecindeki erimeye ve erozyona hayır diyoruz. Esnaf ve sanatkarların sesini yükseltmeden, esnaf ve sanatkarlara yakışan biçimde gereksinimlerinin karşılanmasını istiyoruz. Almanya, İtalya ne yapıyorsa, Fransa ne yapıyorsa, İngiltere ve Amerika ne yapıyorsa biz de onu yapalım diyoruz. Siz demiyormusunuz, 'Yüzümüzü batı'ya döndük. Artık dönemeyiz' diye. O zaman Avrupa'daki uygulamaları ülkemizde görelim."
 Teşvik paketlerine de tepki gösteren Palandöken, esnaf ve sanatkara bu konuda destek verilmediğini belirterek şöyle konuştu: "Esnaf ve sanatkarın elektriğine indirim yok, yanında çalıştırdığı işçinin ücretinde indirim yok, dükkan kirasında devletin katkısı yok, sosyal güvenlik priminde devletin katkısı yok ama maalesef sanayi sitelerindeki sermayenin yanında çakıştırdığı ve o tür büyüklüğü sahip işletmelerde bunlardan hepsinde istifade etme imkanı var. Şimdi bu hak ve adaletle bağdaşır mı?"
 
 EN ÇOK SIKINTIYI ESNAF ÇEKİYOR
 Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, esnaf ve sanatkarın toplumu birleştirici ve sosyal dengeyi sağlayıcı bir kesim olduğunu belirterek, ekonomik krizlerde en fazla zararı esnafın çektiğini söyledi. Yerel yönetim olarak her zaman esnafla görüşüp sorunları tartıştıklarını belirten Çakır, esnaf kuruluşlarının aynı zamanda bölgesel gelişmelere de duyarlı bütün sorunları kendi sorunu gibi gören bir sivil toplum kuruluşu olduğunu anlattı.
 
 YÜCE DEĞERLER
 Vali Ulvi Saran ise, artık küçük esnafın neredeyse devreden çıkarıldığını belirterek önü alınamaz bir değişim yaşandığını söyledi. Vali Saran, esnafın tüccar ve sanayicinin baba ocağı olduğunu belirterek, bundan dolayı bu kesimin sorunlarına karşı duyarsız kalınamayacağını anlattı. Sosyal kültürümüzü besleyen çok önemli değerlerin cesaret, girişim, ahlak, fazilet sabır ve engin gönüllülük gibi değerlerin bizzat 800 yıllık Ahilik sisteminin birer parçası olduğunu bildiklerini anlatan Saran, şunları söyledi, "Esnaf ve sanatkarın toplumumuza ne kadar önemli değerler kattığını biliyoruz."
 
 TBMM’DE ÇAY İÇİLECEK

 Toplantıda söz alan Hatay, Tokat, Kahramanmaraş ve Erzincan, esnaf temsilcileri esnaf ve sanatkarın çok ciddi sıkıntılar yaşadığını ve en kısa zamanda giderilmesi için gereken her türlü çalışmanın yapılmasını istediler. Bazı yöneticiler ise esnaf ve sanatkarların taleplerinin yerine getirilmesi için tüm oda, birlik ve federasyon başkanları ile birlikte meclise çay içmeye gidilmesini ve milletvekilleri ile ortak bir görüşme yapılmasına ve taleplerinin yerine getirilmesi halinde kontak ve kepenk kapatma gibi eylemlerin ciddi olarak düşünülmesi gerektiğini dile getirdiler. .