• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: "Yeni Bir Vergi Sistemi İçin Zamanlama Son Derece Yanlış"


 

“MUTABAKAT SAĞLANMADAN ÇIKARSA VERİMLİ OLMAZ”

            Vergi sisteminde köklü değişiklik için zamanlamanın yanlış olduğunu ifade eden Palandöken, yeni Gelir Vergisi Kanununun 2011’den önce yürürlüğe girmesi halinde, vergi gelirlerini artırıcı bir etkisi olmayacağının altını çizdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, “Gelir vergisi, toplumun çok büyük bir kesimini ilgilendirmektedir. Bu özelliğiyle de geniş bir mutabakat sağlanmadan çıkarılması halinde gerçekçi ve uygulanabilir bir kanun olmaz. Ayrıca, kentlerde yaşayanlar, krizlerden daha çok etkilenmektedir. Böyle bir dönemde, sırf büyük şehirde yaşadığı için vatandaşlarımıza ve esnafımıza ek bir vergi ödetmek çok büyük bir hata olur. Umarım bu konuda çıkan haberler doğru değildir” diye konuştu.

            “60 YILLIK KONU YENİYMİŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR”

            Gezici olarak faaliyette bulunan bazı küçük esnaf ve sanatkarların vergiden muaf olacağı yönünde basında çıkan haberlerin kafa karıştırmaktan başka bir işe yaramadığını belirten Palandöken, “Bir işyeri açmaksızın faaliyette bulunan kimi esnaf ve sanatkarlarımız zaten 60 yıldır vergiden muaf. Bunların ilk kez vergiden muaf olacaklarmış gibi haberler  çıkarılması diğer esnaf ve sanatkarlarımızın da kafasını karıştırmaktadır.” şeklinde konuştu.

            “VERGİ TAHSİLİNDE KOLAYLIK SAĞLANSIN”

2009 yılı bütçe açığının 60 ila 70 milyar TL arasında olacağını ve bunun da Hükümetin üzerinde ciddi bir baskıya neden olduğunu ifade eden Palandöken, “Bütçe açığı 70 milyar TL’ye yakın olacak ama devletin de 100 milyar TL’nin üzerinde vergi ve prim alacağı var. Hükümetin, bu tarihi açığı kapatmak için yeni kaynak arayışına girmesi yerine mevcut alacaklarını tahsil edebilmek için bir ödeme kolaylığı getirmesi herkes için çok daha iyi olacaktır. Hem esnaf borcunu ödeyecek, hem de devlet tahsil edemediği vergi ve primleri tahsil edecek. Böylelikle bütçe açığı da kapanmış, bir taşla üç kuş vurulmuş olacak” dedi.