• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: "Programın Hedefi Var, Çözümü Yok"


 Hükümet’in orta vadeli ekonomik planı açıklamasının ardından yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Krizden en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye başta gelmektedir. Ekonomik büyümeyi biz de istiyoruz.  Ama sadece istemekle büyüme gerçekleşmiyor. Çünkü, içinde bulunduğumuz bu yıl büyüme hızının eksi yüzde 6 olması beklenirken, 2012’ye kadar yüzde 5’in altında beklenen bir büyüme hızı ile işsizlik oranını düşürmek hayal olur. İşyerini kapatan her esnaf, en az 3 kişinin işsiz kalmasına neden oluyor. İşsizlik bu şekilde devam ettiği sürece de sürdürülebilir bir büyümeyi yakalamak mümkün değildir” dedi.

            “1 MİLYON ESNAF İŞYERİNİ KAPATMAK ÜZERE”

Reel ekonominin içerisinde olan birisi olarak, 2012 yılının sonuna kadar 1 milyon 250 bin kişinin istihdam edileceği yönündeki hedeflerin de pek gerçekçi olmadığını belirten Bendevi Palandöken, “Piyasadaki kuralsızlık, esnafı bitiriyor. Hizmet sektöründeki esnaf ve sanatkarlara sıfır faizli ‘can suyu kredisi’ hala verilemedi. 1 milyon 250 bin kişi istihdam edilecek diye beklenirken 1 milyon esnaf işyerini kapatmak üzere ama hala kimse bu gerçeğin farkında değil” diye konuştu.

            “ÜNİVERSİTELİ İŞSİZLER ARTIYOR”

Her yıl işgücüne katılan 800 bin gencin işsizlik oranının artmasında büyük etkisi olduğunu ve işsizler arasındaki eğitim oranının da her gecen gün yükseldiğini ve Türkiye’nin adeta diplomalı işsizler ordusu haline geldiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Palandöken, “İşsizliği önlemek için öncelikle orta ve uzun vadeli bir mesleki eğitim politikası belirlenmeli ve daha ziyade ara eleman yetiştirilmesi teşvik edilmelidir. Bir taraftan iş dünyası ara eleman sıkıntısı çekerken, diğer taraftan binlerce mimar ve mühendis iş aramaktadır” şeklinde konuştu.