• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: "Sigara Yasağı Bu Katı Haliyle Devam Edemez"


 Sigara yasağının bugünkü katı haliyle devam edemeyeceğini yaptığı yazılı açıklamada anlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Başta Almanya ve İsveç olmak üzere sigara yasağını en katı biçimde uygulayan kimi Avrupa ülkelerinde bile, sigara içenler için özel salonlar oluşturulmuşken, bizde buna neden imkan verilmediğini anlamak mümkün değildir. Bugün Almanya’da, lokanta ve birahanelerde sigara içilen ve içilmeyen bölümler ayrı ayrı faaliyette bulunabilirken, kapılarında ve pencerelerinde gerekli uyarılara yer verilmesi kaydıyla yalnızca sigara içenlere hizmet sunan lokanta, birahane ve kafeler de mevcuttur. Hatta, yalnızca 18 yaşından yukarıdakilerin girebilecekleri bar, pavyon ve diskotek gibi eğlence yerlerinde sigara yasağı uygulanmamaktadır” diye konuştu.

Dünyanın nüfus bakımından en kalabalık 19’uncu ülkesi olan ve yaklaşık 20 milyon tiryakisiyle dünyada sigara içme istatistiklerinde yedinci sırada bulunan Türkiye’de sigara yasağı uygulamalarının, bugünkü katı haliyle AB standartlarına uygun olmadığını da kaydeden Palandöken, “Bu yasak insan haklarına da aykırıdır. Kaldı ki, sigara içenlerin özgürlüğünü çok katı bir biçimde sınırlayan bu uygulamadan başta lokanta, kahve işletmeleri olmak üzere pek çok meslek dalı zarar görmekte, kış aylarıyla birlikte bu zararın boyutlarının giderek artacağından ve işsizler ordusuna yeni kitlesel katılımlar olacağından kaygı duyulmaktadır. Nitekim, daha şimdiden pek çok kahveci ve lokantacı esnafımız işyerlerini kapatırken, bazıları da iş değişikliğine yönelmeye başlamışlardır. Müşterileri yüzde 80 oranında azalan ve dış mekanlarda yaptıkları düzenlemelerle ayakta durmaya çalışan kahvehaneler, yaz aylarının son günlerine gelmenin endişesini taşımaktadırlar. Havaların soğuması ve yağışların başlaması ile birlikte esnafımızın sıkıntısı daha da artacaktır. Hükümetçe herhangi bir önlemin alınmaması halinde bu kış aylarının sonunda işletme sayısı 250 binden 150 bine düşecektir. Bu olumsuz gidişin önlenebilmesi ve kahvehane başına ortalama 3 kişi olmak üzere yaklaşık 300 bin yurttaşımızın işsiz kalmasının önüne geçilebilmesi için hükümetin acil önlem alması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Yapılması gerekenin “Vurunca öldüren” katı uygulamalardan arındırmak ve AB ülkeleri örneklerinde olduğu gibi bu yasağı, sigara içenlerin de sigara içme hak ve özgürlüklerine saygı göstererek çağdaş bir şekle dönüşmesi olduğunu anlatan Bendevi Palandöken, “Bu konuda gereken çağdaş düzenlemeler yapılıncaya kadar kahvehanelerde, restoran, internet cafe,eğlence yeri, gazino ve barlarda çalışan, ocakçı, askıcı, garson ve komilerin sosyal güvenlik primlerinin, aynen istihdam artışı sağlayan büyük işletmeler için yıllardır uygulandığı gibi devletçe karşılanmasını öneriyoruz” dedi.