• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: "Görev BDDK’ya Düşüyor"


 Kredi kartı borcunun yeniden yapılandırılması için verilen sürenin dolduğunu, birkaç bankanın kendine göre 15 gün daha süre uzatımına gitmesinin yeterli olmayacağını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kredi kartı borcundan kurtulmak isteyen vatandaşımız açısından son derece önemli olan bu yasadan yararlanması için sürenin bankalar tarafından değil,  BDDK tarafından 1 Ocak’a kadar uzatılması gerekirdedi.

            Bir hafta önce başvuranların toplam 3.1 Milyar liralık kredi kartı borcunun sadece yüzde 8’lik bölümünün yeniden yapılandırılması için başvurmasının halkın sıkıntı içerisinde olmasına bağlayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Piyasa sıkıntı içinde, esnaf dört gözle bayramı bekliyor. Daha yeni yeni hasat parası piyasaya girmeye başladı. Para kazanan bir kredi kartı borçlusunun ilk yapacağı iş, aylık ortalama yüzde 4,5 olan kart faizlerinden kurtulmaktır. Bakın bir hafta içinde 3.1 milyar takipteki borcun yüzde 25’i, 874 bin kart borçlusunun yüzde 30’u başvuru yaparak borcunu yapılandırıyorsa, süreyi 01 Ocak 2010’a kadar uzatarak tüm borçlular için fırsatı devam ettirilmesi gerekiyor. Burada görev BDDK’ya düşüyor” diye konuştu.  

            “SÜRE MUTLAKA UZATILMALI”

            Aslında sorunlu kredi kartı sayısının 2 milyonu geçtiğini, bankalarında elini taşın altına koyarak ileride hiç istenmeyen olayların olmasını şimdiden engellenmesi konusunda uyardıklarını hatırlatan Palandöken, “Ekonomik olarak sıkışan vatandaşımız çaresizlikten kredi kartı tefecilerinin  eline düşmüştür. Amacının dışında çalışan bu kişilerinde engellenmesi gerekiyor.  Ama sonuç itibariyle bu ülkenin insanı kredi kartlarına çok büyük fahiş faizler ödemiştir.Dünyanın gelişmiş ülkeleri ile Avrupa Birliği faiz oranlarına bakıldığında  hala çok yüksek oranda faiz ödediğimizi görebiliriz. Artık bankalarımızın da Merkez Bankamız gibi faizlerini makul bir orana düşürme zamanı geldi” dedi.

            Bugüne kadar defalarca dile getirdikleri kredi kartı borçlularına ödeme kolaylığı sağlanmasının sosyal devlet anlayışına ve içinde bulunduğumuz Ramazan ayının ruhuna da uygun olduğunu belirten Palandöken, “Ramazan ayının kendine has harcamaları var. Zaten bayrama da az kaldı. Hemen arkasından okullar açılıyor. Bunca masrafın üst üste gelmesinden dolayı bırakalım vatandaş bir nefes alsın ki borcunu kapatmaya güç bulsun kendinde. Bari iki bayram arası biraz rahat etsin” şeklinde konuştu.