• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: "Alınmayan Önlemler Esnaf Ve Sanatkarı Bitirdi"


 Kuralsızlığın esnaf ve sanatkarın sosyo-ekonomik yapısını bozduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Alınmayan önlemler esnaf ve sanatkarı bitirdi. Oysa esnaf ve sanatkarın içerisinde olmadığı bir kalkınma hayal olur. Vaadlerle, sırt sıvazlama ile değişim-dönüşüm olmuyor. Esnafımız artık icraat bekliyor” dedi.

            Geleneksel sosyo-ekonomik yapımızın ‘Perakendecilik Yasası’nın çıkarılmaması nedeniyle hızla bozulduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen kesim şüphesiz esnaf ve sanatkarımızdır. Birde yapısal olarak yanlışların düzeltilmemesinden yani piyasayı düzenleyecek Perakendecilik Yasası’nın hala çıkarılmamasından doğan haksız rekabetin olumsuz etkilerini de yoğun bir şekilde yaşamaktayız. Alınmayan bu önlemler esnaf ve sanatkarı bitirme noktasına getirmiştir” diye konuştu.

            “10 YILDA SÜPERMARKET SAYISI YÜZDE 400 ARTTI”

            Yazılı açıklamasında, “1980’li yıllarda başlayan zincir marketlerin sayısı 1985 yılında 50’yi geçmiyordu. 1990 yılından itibaren organize perakendeciliğin hızla gelişme göstermesiyle, 1998 yılında süper market sayısı 2 bin 135 adete, son 10 yıl içinde ise yüzde 400 artış göstererek 8 bin 252 adete ulaştı. Bu hızlı artış pazar paylarına da yansıyarak 1998’de yüzde 15 olan pay oranları 2008’de yüzde 60’a yaklaştı. Bunların içinde 183 Hipermarket ise devasa ‘Alışveriş Merkezleri ile beraber açılarak modern şehircilik anlayışı açısından sakıncalarının yanında, açıldıkları bölgede 57 meslek dalında çalışan esnaf ve sanatkara büyük zarar vermiştir” şeklinde konuştu.  

            “AVM’LERİN YÜZDE 35’İ İSTANBSUL’DA”

            AVM’lerin 66 tanesinin İstanbul’da, 137 tanesinin de Anadolu’nun 35 iline dağıldığını belirten Palandöken, devam etti. “Ankara’da bin kişiye düşen AVM alanı 200 metrekareyi geçti. Yan yana açılan  AVM’ler artık birbirlerine zarar vermeye başladılar. Esnaf yönünden bilhassa Anadolu’da açılmış olan yabancı sermayeli süpermarketler, malları bulundukları illerden karşılamadıkları için, kazandıkları nakit parayı il dışına çıkararak, küçük olan piyasanın daha da daralmasına ve mütevazı sermayesi ile devlete yük olmadan ayakta kalmaya çalışan esnafı  iş arar hale getirmiştir.

            Esnaf ve sanatkarın büyük marketlerle rekabet etmesinin mümkün olmadığını, esnafa yönelik destek ve teşviklerin verilmesi gerektiğini belirten Palandöken, “Değişim-dönüşüm dediler ama söz verildiği halde piyasanın kurallarını belirleyecek ‘Perakendecilik Yasası’nı çıkarmadılar. Gazetelerde okuduğunuz 31 Aralık 2009 tarihine kadar birleşen KOBİ’ler için getirilen vergi avantajı zannetmeyin esnaf ve sanatkara çıkarıldı. Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde kurulan, 10 ila 250 işçi çalıştıran büyük ticari işletmelere çıkarıldı. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Nasihat verilmesini, sırtımızın sıvazlanmasını istemiyoruz, icraat bekliyoruz” dedi.