• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: “Mazot Zammı Artık Hız Kesmeli”


 Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) olarak akaryakıta yapılan zamlardan şoför esnafının çok muzdarip olduğunu ve her gittiği ilde akaryakıta yapılan zamlardan şikayet geldiğini belirten Bendevi Palandöken, “Mazot zammı artık hız kesmeli. Yat ve uçağa indirim yapılırken, üç kuruş ekmeği için gece-gündüz, yaz-kış, yağmur-çamur demeden ekmek parası için uğraşan 5362 sayılı esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı nakliyeci kesimimize mutlaka indirim getirilmeli ve zamlar en kısa zamanda geri alınmalı” dedi.  

            ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) olarak akaryakıta yapılan zamlardan şoför esnafının çok muzdarip olduğunu ve her gittiği ilde akaryakıta yapılan zamlardan şikayet geldiğini belirten Bendevi Palandöken, “Mazot zammı artık hız kesmeli. Yat ve uçağa indirim yapılırken, üç kuruş ekmeği için gece-gündüz, yaz-kış, yağmur-çamur demeden ekmek parası için uğraşan 5362 sayılı esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı nakliyeci kesimimize mutlaka indirim getirilmeli ve zamlar en kısa zamanda geri alınmalı” dedi.

            “1 AY OLMADAN YÜZDE 15 ZAM” 

            Temmuz ayında akaryakıt vergilerine yüzde 7,87  oranında yapılan zamla, Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon beklentisi olan yüzde 5,87’lik orandan bile yüzde 35 oranında mazota fazladan zam yapıldığını anlatan TESK Genel Başkanı  Palandöken, “Motorin fiyatı, 15 Temmuz’da yapılan zamla 2.35 liradan 2.53 liraya yükseldi. Son yirmi gündür yapılan zamlarla 2.70 liraya ulaştı. Yani üzerinden bir ay geçmeden zam oranı yüzde 15’i buldu. Geçen yıl dünya ham petrol fiyatları 124 dolar iken, motorinin fiyatı 2,98 iken bugün neredeyse ham petrol fiyatları yarı yarıya düşmesine rağmen, ülkemizde akaryakıt fiyatları yeterince inmiyor. Doların da 1 buçuk liranın altına düştüğü bir dönemde yoğun olarak çiftçi ve nakliyeci esnafımızın kesiminin kullandığı mazota zam geliyor” diye konuştu.

            “NAKLİYECİ KESİMİMİZ DESTEKLENMELİ”

Kamyoncu esnafının gece-gündüz, yaz-kış demeden çalışmasına rağmen akaryakıt masraflarını çıkaramadığını belirten Palandöken, “Taşımacılığın yoğunlaştığı yaz aylarında bile şoför esnafımız üç kuruş kazanamamaktan muzdarip. Yollarda evin geçimini temin için direksiyon sallayan, yatlarda, katlarda keyif çatmayan 5362 sayılı yasaya tabi odalara kayıtlı esnaf ve sanatkarlar için biz indirim beklerken, son yapılan zamlarla taşımacı esnafının beli bükülmüştür. Dayanma gücü kalmayan şoför esnafı için acil destekleme yapılmalı” şeklinde konuştu.