• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: “Sigara Yasağı Esnafı Kötü Vurdu”


 İl il Türkiye gezilerinin ikinci etabına başlayan ve son olarak Çorum ve Tokat illerinde esnaf ziyaretlerinde bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ziyaretlerimiz sırasında en çok sigara yasağından etkilenen kahveci, lokantacı ve kafeteryacı esnafından yoğun şekilde işlerinin azaldığı konusunda şikayet alıyoruz. Bu konuda acilen orta bir yol bulunmalı. Aksi halde ramazan ayında esnafımız yoğun sıkıntı içerisine girecektir. Bu konuda mutlaka esneklik getirilmeli” dedi.

“KALDIRIM İŞGALİ DERT”

            Yaptıkları il gezilerinde esnaf ile birebir görüşerek dertlerini dinleyen TESK Genel Başkanı Palandöken, gezi dönüşü yaptığı yazılı açıklamada, “Esnafın derdi bitmiyor. Ekonomik krizden dolayı zaten piyasada işler durmuş ama ödenmesi gereken vergileri, elektrik-su faturaları, SGK primlerini ödemekte esnafımız sıkıntı içerisinde. Zor günler geçiren esnafımız, şimdi de sigara yasağından dolayı ne yapacağını şaşırmış durumda. Yaz dönemi olduğu için az da olsa gelen müşterisini kahvenin önüne çıkardığı masa-sandalyelerle dışarıda ağırlayan kahveci ve çay ocağı esnafımızın kaldırım işgalinden dolayı belediye görevlileri ile başları dertte” diye konuştu.

“AVRUPA ÜLKELERİ ORTA YOLU BULMUŞ”

            Avrupa Birliği ülkelerinin çoğunda bu kadar sıkı uygulanmayan yasağın bizde bu kadar katı uygulanması ve esnafın işlerinin en kötü olduğu döneme denk gelmesinin de sıkıntıyı iyice artırdığını belirten Palandöken, “Esnaf sıkıntısını anlatıyor. Feryat ediyor. Meydanlara inmeden sorununun bir orta yol bulunarak çözülmesini istiyor. Zaman verin diyor. Bazı mekanlarda tütün ve tütün mamullerinin içilebileceği bölümler açmasına müsaade edilmesini bekliyor. Bu izin verilmediği takdirde, Avrupa’daki gibi yasal yollardan haklarını arayacaklardır. Yasaktan dolayı öncelikle esnafımızın yanında çalışanlar etkilenecektir. İşsizliğin rekor kırdığı bir dönemde istenmeyen durumlar ortaya çıkmadan tedbir alınmalıdır. Esnafımızın sesinin biran önce duyulmasını bekliyoruz. İşsizler ordusunun büyümesi kimsenin isteyeceği bir durum değildir. Yasaktan etkilenen esnafa zaman verilerek, orta yol bulmak sanıldığı kadar zor da değil” şeklinde konuştu.