• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: “Yabancı Üreticilere Avantaj Sağlamamak İçin Vergiler Artırılmamalı”


 Avrupa Birliğine uyum çalışmaları çerçevesinde uzun bir aradan sonra açılan ilk faslın “Vergilendirme” olmasının çok manidar olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu faslın açılması ile gıda ürünlerindeki KDV oranı yüzde 1’lerden yüzde 5’lere çıkacaktır. Bu ise AB’ye uyum değil, pazarımızı yabancı üreticilere teslim etmektir” dedi.  

ANKARA - Avrupa Birliğine uyum çalışmaları çerçevesinde uzun bir aradan sonra açılan ilk faslın “Vergilendirme” olmasının çok manidar olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu faslın açılması ile gıda ürünlerindeki KDV oranı yüzde 1’lerden yüzde 5’lere çıkacaktır. Bu ise AB’ye uyum değil, pazarımızı yabancı üreticilere teslim etmektir” dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Avrupa Birliği, tüm ürünlerde KDV’nin eşitlenmesini istiyor. Böyle bir düzenleme, ülkemiz için çok ciddi sonuçlar doğurur. Fiyat artışları, ülkemize gelen turisti de olumsuz etkiler” diye konuştu. 

VERGİ ARTIŞI İZAH EDİLEMEZ”

Vergilendirme başlığında bir başka düzenlemenin de KDV oranlarında yapılması gerektiğini ifade eden Palandöken, “AB’de en düşük KDV oranı yüzde 5. Bizde yüzde 1 KDV’ye tabi ekmek, yufka, kuru fasulye, mercimek, patates, soğan, zeytin ve zeytinyağı gibi temel gıdaların yanında 150 metrekareden küçük konutların vergisi yüzde 5’e çıkacak. Bu kriz ortamında böyle bir vergi artışını vatandaşa izah etmek mümkün değildir” şeklinde konuştu. 

“ÜYE OLMADAN BU UYGULAMAYA GİRİLMEMELİ”

Avrupa Birliğine üyeliğimizin bile belirsiz olduğu bir ortamda ülkemizin aleyhine olacak düzenlemelerden kaçınmamız gerektiğini de belirten Bendevi Palandöken, “Eğer vergilendirme başlığında bir uyum çalışması yapılacaksa, bu uygulamaya, AB’ye tam üyelikle birlikte geçilmelidir. Aksi halde, ne zaman üye olacağımızı veya üye olup olmayacağımızı bilmediğimiz topluluğun mevzuatına uyum için halkımız zor durumda bırakılmamalıdır” dedi.