• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: “Esnafın Çözülmeyecek Sorunu Yok”


 Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun dün gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararların olumlu hale gelmesi ve esnaf-sanatkarın yaşadıkları sıkıntıları biran önce atlatması için TESK olarak Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Ali Babacan’a sundukları 13 maddelik isteklerinin oluşturulacak çalışma grubunca dikkate alınmasının şart olduğunu ifade Bendevi Palandöken, “13 maddelik istek paketindeki isteklerimiz biran önce  yerine getirilmelidir. Bunun içinde hiç zaman kaybetmeye gerek yoktur” dedi.  

      Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Palandöken, “İsteklerimiz yerine getirilmeyecek bir durum yoktur. Ekonomik kriz nedeniyle bugüne kadar 6 ekonomik paket açıklandı. Bu paketlerde esnaf ve sanatkarlar yer almadı. Başta vergi ve Sosyal güvenlik prim borçları yeniden takside bağlanmalı ve 5362 sayılı yasaya tabi yeni iş yeri açacak olan esnaf ve sanatkarlar 5 yıl süre ile vergiden muaf tutulmalı” diyerek isteklerini sıraladı.

      1 -)  Birikmiş vergi ve sosyal güvenlik borçları daha kolay ödenecek hale getirilmeli ve uygulanan gecikme zammı oranı enflasyonun üzerinde olmamalı.

2- ) 5362 Sayılı Kanun kapsamında yeni işe başlayan esnaf ve sanatkarlar, 5 yıl süreyle gelir ve katma değer vergisinden muaf tutulmalıdır.

3-) Piyasaların canlanması için çalışan işçi, memur ve emekliye katkı sağlansın.

4-)74 Sektörde hizmet veren küçük esnaf ve sanatkara sıfır faizli kredi kullandırılsın.

5-) Taksiciye bir defaya mahsus ÖTV ve KDV muafiyeti getirilsin.

6-) Ulaşım ve taşımacılık sektöründe çalışan başta kamyoncu olmak üzere taksici ve dolmuşçulara indirimli akaryakıt verilmeli.

7-) Meslek odalarından kayıtları silinen 1 milyon 616 bin şoför için yeniden yasal düzenleme yapılarak odalara kayıtları sağlanmalı.

8-) AB ülkelerindeki teşvik ve destekleme tedbirleri bizim esnafımıza da uygulansın.

9-) Perakende yasası hayata geçirilerek rekabet ortamı sağlanmalıdır.

10-) Küçük esnafın kaydı mutlaka esnaf odalarına yaptırılmalı ki karışıklık ortadan kalksın.

11-) Esnaf için her bölgede sayı belirlenmeli. Bu sayıya göre de iş yeri açış izni verilmeli.  

12-) 19 Temmuz’da yürürlüğe girecek sigara yasağı nedeniyle kahvehane ve lokantalarımıza sigara içilebilir bölümler ilave edilebilmelidir. Bunun için yasanın yürürlük tarihi ertelenmelidir.

13-) Esnaf ve sanatkarımız 24 kalem vergi vermekte. Bu vergi ve harç oranları azaltılmalıdır.