• E-Posta
  • Yazdır

TESK YÖNETİM KURULU TOPLANTISI TİCARET BAKANI PEKCAN’IN KATILIMI İLE GERÇEKLEŞTİ


ANKARA- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan TESK Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleriyle birlikte telekonferans üzerinden gerçekleştirilen toplantı ile esnaf ve santkarların sorunları hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantı TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile yönetim ve denetim kurulu üyelerinin esnaf ve sanatkar camiasına ayrı ayrı sorunların dile getirdiği toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan toplantı esnasında aldığı notları da telefonla Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a anında ilettiğini dile getirdi. Esnaf ve sanatkarların pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntılar kurmayları ile birlikte dikkatlice not alan Bakan esnaf dostu olarak bilinen Bakan Pekcan esnafın taleplerini gidermek için gerekli çalışmaların yapılacağını bildirdi.


 -“ESNAF VE SANATKARLAR AHİLİK MİRASININ YEGANE TEMSİLCİSİDİR”

Esnaf ve sanatkarlar için alınan tedbirlerle kayıpların en aza indirilmesi için gayret ettiklerini ve esnafın hak ettiği çalışma alanına kavuşacağı günlerin yakın olduğunu belirten Bakan Pekcan, “Korona virüsle mücadele sürecinin esnaf ve sanatkarlar açısından çok zor bir süreç olduğunu iyi biliyoruz. Bu dönemde esnafın kritik önemi, halka ne kadar yakın hizmet verdiği ve hane halkı için yegane değeri daha çok ortaya çıktı. Ahilik mirasının yegane temsilcileri olan esnaf ve sanatkarların yanında olduğumuzu Ekonomik İstikrar Kalkanı ile gösterdik. Esnaf Destek Paketi devreye alınarak esnafa kredi imkanı verildi. Sicil olumsuzluklarının bankacılık işlemlerinde dikkate alınmaması sağlandı. Sosyal güvenlik prim ödemeleri ötelendi, vergi beyanname süreleri uzatıldı. Kısa Çalışma Ödeneği başlatıldı. Esnaf için alınan tedbirlerin yaşanan kayıpları en aza indirmesini umuyoruz. Sağlık alanında verdiğimiz mücadeleyi ülkece ekonomik alan da veriyoruz. Esnafımızın hak ettiği çalışma alanına kavuşacağı günler yakın. Bir an önce iş düzenine dönerek esnafımızın hayırlı ve bereketli kazançlara ulaşmasını diliyorum” dedi.


-“81 İLİN BAŞKANLARIYLA TEMAS KURARAK SORUNLARI TESPİT ETTİK”

Toplantının açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Korona virüsle mücadeleye başladığımız günden bu yana yaptığımız çalışmalar neticesinde birçok iş yerinin açılmasını sağladık. Bu dönemde esnafa verilen kredilere ulaşma noktasında yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması için çalıştık. Esnaf ve sanatkarlarımızın iş kayıplarının azalması için devletimizden maddi yardım talebinde bulunduk. Bu süreçte 81 ilin başkanlarıyla birebir temas kurarak bölge esnafının sorunlarını dinledik. Bugün de Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerimizle birlikte genel bir değerlendirme yapmak ve esnafımızın taleplerini iletmek üzere Ticaret Bakanımız Sn. Ruhsar Pekcan’la bir araya geldik” dedi.


-“ESNAFIN MÜŞTERİ KAPASİTESİ AZALDI, İŞ HACMİ DARALDI”

Anayasa’nın 173. Maddesine atıfta bulunarak esnaf ve sanatkarların korunması gerektiğine işaret eden Palandöken, “Ülke genelinde iki milyonu aşkın iş yerine sahip olan esnaf ve sanatkarlarımız ekonomi ve istihdam açısından çok büyük bir öneme sahip. Dolayısıyla ekonominin nabzı esnaf ve sanatkarların ayakta kalmasına bağlı. Hepimizin bildiği gibi pandemi sürecinde alınan tedbirlerden çok etkilenen sektörlerden biri de hiç kuşkusuz ulaşım sektörü. Azami yüzde 50 doluluk oranı ile çalışan ve yakıt masraflarını bile karşılayamayan ulaşım sektöründe ticari araçlar için ÖTV ve KDV kaldırılmalı. Pandemi sürecinde dükkan açamayan diğer esnaf ve sanatkarlarımız için ise tabela ve çevre vergisi ile işgaliye harcı kaldırılmalı. Ötelenen borçlar ve prim ödemeleri en az 3 ay daha ertelenmeli. Elektrik, ve doğal gaz faturaları 3 ay faizsiz ertelenmeli. Prim borcu olan esnafın sağlık hizmetlerinden kesintisiz faydalanarak ilaç alabilmesi sağlanmalı. 65 yaş üstü esnaf ve sanatkarlarımızın dükkanın başına geçmesi için çözüm bulunmalı. Bunlarla birlikte pandemiden önce de devam eden haksız rekabet unsurları ortadan kaldırılmalı. Müşteri kapasitesi azalan, iş hacmi daralan ve aldığı mallar elinde kalan esnafımız bir de haksız rekabetle sınanmamalı. Ticareti yalnızca ticaret erbabı yapmalı. Devletin ve yerel yönetimlerin görevi ticaret yapmak değil denetlemektir” diye konuştu.