• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN’DEN MARKA TAKLİT UYARISI… “MARKA TAKLİDİNİN HEM HAPİS HEM PARA CEZASI VAR”


ANKARA- Tescilli markanın izinsiz kullanılmasının karşılığının hapis cezası olduğunu hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde tescili yapılmış bir markanın marka sahibinin izni olmadan kullanılmasının 1 yıl ile 3 yıl arasında değişen hapis cezası ile 20 bin güne kadar para cezası var. Hiç kimse ve hiçbir işletme tescilli bir markanın sahibinin izni olmadan satış, dağıtım, ticaret yapmamalı” dedi.

-“İZİNSİZ TESCİLLİ MARKA SATIŞININ CEZASI BÜYÜK”

Marka taklidinin cezası hakkında bilgi veren Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında ülkemizde tescili olan ürünlerin, marka sahibinin izni olmaksızın kullanılmasının hapis cezası ile adli para cezası var. Çünkü bu marka taklidi, marka hakkına tecavüz sayılan eylem olarak sayılıyor. Markayı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markayı taklit etmek, bu ürünleri satmak, dağıtmak, ihraç etmek, ticari amaçla elde bulundurmak gibi durumlarda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile yirmi bin güne kadar adli para cezası mevcut” diye konuştu.

-“HİÇ KİMSE TAKLİT ÜRÜN SATMAMALI VE SATANI BİLDİRMELİ”

İzinsiz tescilli markalı ürün satılmaması veya o markanın birebir kullanılmaması konusunda uyaran Palandöken, “Marka üzerindeki haklar hukuken açıkça belirtilmiş. Hapis cezası ve para cezası ile karşılaşmamak için kesinlikle tescilli bir ürün izinsiz satılmamalı. Satan ya da markayı kullanan bir işletme görüldüğünde ya da kendi ürünlerinin marka taklidi olduğu fark edildiğinde de bildirilmeli. Başkasının hak sahibi olduğu marka taklit edilerek üretilmiş malı, satışa arz eden veya satan kişinin bu malı nereden temin ettiğini bildirmesi, üretenlerin de ortaya çıkarılmasını sağlaması, üretilmiş mallara el konulmasını sağlaması halinde bir ceza hükmolunmuyor. Marka taklidi ne ahlaki açıdan ne de ticari açıdan kesinlikle doğru değil” şeklinde söyledi.