• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: “En Çok Esnaf ve Kobi’leri Etkiliyor.”


 Karşılıksız çek ve senet olaylarında her geçen gün artış yaşandığını ve sorunun giderek büyüdüğünü belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Konu acilen çözümlenmelidir. Karşılıksız çeke uygulanan hapis cezası çözüm değildir. Ekonomik suça ekonomik ceza verilmeli ve bankalar da çekte mutlaka sorumluluk almalı” dedi.

            Zamanında ödenmeyen çek ve senetlerin piyasalarda yaşanan ekonomik sıkıntıyı her geçen gün daha da artırdığına dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Merkez Bankası verilerine göre bankalar tarafından ödenmediği bildirilen çek sayısı her geçen gün artıyor. Geçen yılın ilk dört ayında karşılıksız çıkan çek adedi 501 bin 230  iken, 2009 yılının aynı döneminde yüzde 41 artış göstererek 710 bin 807 adet olmuştur. Ticarete bir büyük darbede buradan inmiştir. Acilen yapılacak bir yasal düzenleme ile ekonomik suça, ekonomik ceza verilmeli, dürüst olan çalışıp borcunu ödemelidir. Vatandaş cezaevine girdiğinde iş daha da içinden çıkılmaz hale geliyor, hem borcunu ödeyemiyor hem de ailesi perişan oluyor” diye konuştu.

            Karşılıksız ve zamanında ödenmeyen ‘çek’e ilişkin 1 milyonu aşkın dava bulunduğuna kaydeden Bendevi Palandöken, dava sayısının her kesimi tedirgin ettiğini, çekin karşılıksız çıkması ile ilgili sorumluluğun suç olmaktan çıkarılarak, idari para cezasına çevrilmesini ve çekin makul bir kısmının banka garantisinde olacak şekilde düzenlenmesini istedi.

            Ödenemeyen çeklerin ve protesto edilen senetlerin sayısının hızla artmasının ticaret hayatını önemli ölçüde etkilendiğini anlatan Palandöken, “İyi niyetli kişi ile, kötü niyetli kişi ayırt edilmeli, Bankalar, çek hesabı açtırmak isteyen kişinin ekonomik ve sosyal durumunun belirlenmesinde gerekli özeni göstermeli, dükkanının kaç senedir faal olduğu ve mali durumunu kontrol etmelidir.” diyerek, Meclis’te bekleyen düzenlemenin yaklaşık 2 bin kişiyi etkilediğini, belki bunlardan 1000-1500`ünün cezaevinden çıkarak yaşanan mağduriyetlerin giderileceğini belirtti

            2008 yılının ilk 4 ayında 493 bin 336 adet olan protestolu senet sayısının, 2009 yılının ilk 4 ayında yüzde 12 artışla 553 bin 846 adet olduğunu anlatan Palandöken, “Kriz, esnaf ve sanatkar ile KOBİ’leri daha çok etkilemiştir. Bilhassa Anadolu’da ticaret, vadeli çek ve senetlerle dönmektedir. 2009 yılının ilk dört  ayında ödenemeyen senet tutarı 2 milyar 597 milyon TL’ye ulaşarak mal alışverişini tıkanma noktasına getirmiştir.” dedi.

            Ayrıca, “Küçük işletmelerin kullandığı kredilerinin takibe intikal oranlarındaki artışın, ödenemeyen tüm firma kredilerinin oranından daha bir hızla yükselmesi, krizin esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ’ler üzerinde daha etkili olduğunu göstermektedir.” diyen Palandöken, “Çeklerin ve senetlerin ödenememesi nedeniyle bozulan ticaret zincirinin tekrar düzene girmesi ve insanların daha fazla mağdur olmamaları için düzenlemelerin acilen yürürlüğe konulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.