• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: “Pazara File İle Çıkın, Kese Kağıdı Kullanın”


 Çevre ve doğaya önem verilmesini isteyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Çevre ve doğaya zararı olan, doğada yok edilmesi yaklaşık 3 bin yılı bulan sentetik ve plastik ürünlerin kullanımından vazgeçmeli, doğayı ve çevremizi tehdit etmeyen başta kağıt-karton olmak üzere, pamuklu ve yünlü ürünlerin kullanımına ağırlık vermeliyiz. Doğanın dengesini değiştiren naylon poşetin dünyada giderek kullanılmamasına karşın ülkemizde süratle yaygınlaştırılmasına son verilmeli ve bizden dünyaya yayılan kese kağıdına geri dönülmelidir” dedi.  

Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmamız gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Geleceğimiz için kullandığımız her şeye dikkat etmeliyiz. Kullanıp attığımız poşetlerin, paketlerin, kutuların ne olduğunu düşünüyor muyuz? Plastikten üretilen ve hayatımızın her anında kullandığımız sentetik ürünler ve sentetik karışımlı giysiler önce sağlığımızı, sonrasında da doğayı ve çevremizi tehdit ediyor. Çevre kirliliğinin yanında doğadaki canlılara vermiş olduğu zararında farkında değiliz. Son zamanlarda toplumun bilinçlenmesi, belediyelerin ve sivil toplum örgütlerinin de katkılarıyla plastik ve kağıt-karton atıklarının toplanması ve geri dönüşümü için gösterilen çabaları biliyoruz. Ama bu çabalar yetersiz. Çevreye duyarlı yönetim anlayışı kamu ve özel sektörde geliştikçe, AB sürecine uygun olarak çevreci ürünlerin kullanımı da artacaktır.” diye konuştu.

Ülkemizde geriye dönüşümü olan veya doğada kısa zamanda ayrışabilen poşetlerin üretildiğini ve şu an kullanıldığının bilindiğini kaydeden Palandöken, “Türkiye’de kağıt-karton tüketim miktarı 2008 yılı için yüzde 6 azalarak 4 milyon 314 bin ton olmuştur. Geri dönüşüm oranı ise aynı yıl yüzde 43’e çıkmıştır. Geri dönüşüm oranını daha da yükseltebilirsek, 2,5 milyar dolar olan kağıt-karton ithalatımız düşer, toplanan atık malzemelerin çevreyi kirletmesi engellenir, hammadde kaynaklarımız da etkin kullanılmış olur. Bunun yanı sıra, kullanılmış kağıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini yüzde 74-94, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını yüzde 45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kağıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 17 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir. 2008 yılında bir milyon 840 bin ton kağıt geri dönüşüme katılarak binlerce ağacımızın kesilmesi önlenmiştir” şeklinde konuştu.

Plastik poşetlerin sağlık ve çevre yönünden sakıncalı olduğunun bilindiğini kaydeden Bendevi Palandöken, “Artık ülkemiz insanı bilinçli bir şekilde hareket etmeli. İlk önce daha az naylon poşet kullanmaya çalışmalıyız. Vatandaş soruyor bize, artık kese kâğıdı göremiyoruz diye? Özellikle gıda alışverişlerinde kese kâğıdı veya kumaştan torba kullanımını tavsiye ediyoruz. Gıda sektörü dışında naylon poşet kullanımı zaruri olan alanlarda da, doğada çözünebilen maddelerin kullanımı teşvik edilmelidir. Özellikle gıda ürünleri için kese kâğıdı tercih edilmelidir. Bez torba veya file bulundurarak alışverişe, pazara çıkmayı yeniden hayatımıza sokmalıyız. Çünkü yapılan araştırmalar göstermiştir ki, Türkiye’de her beş kişiden birinin yaşamı süresince bez torbayı tercih etmesi halinde 31 milyar 46 milyonun üzerinde naylon poşet kullanımdan kalkmış olacak” dedi.