• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "YÜZDE 16,1 İLE CUMHURİYET TARİHİNİN İŞSİZLİK REKORU KIRILDI"


 İşsizliğin yüzde 16,1 ile Cumhuriyet tarihinin yeni bir rekorunu kırdığını anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülke genelinde en fazla istihdamın hizmet sektörünce sağlandığını, işsizliğin önlenebilmesi için KOBİ’lerin ve küçük işletmelerin önlerinin açılması gerektiğini söyledi. Palandöken, “Ülkemizdeki 19 milyon 779 kişilik istihdamın yüzde 60’ına yakınını (11 milyon 500 bin kişi) küçük işletmeler, yani çoğunlukla esnaf ve sanatkarlarımız sağlamaktadır. Türkiye genelinde işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 125 bin artarak, 3 milyon 802 bin kişiye ulaştı, Asıl olan küçük işletmeler için ekonomik paket açılmasıdır” dedi.

Palandöken yazılı açıklamasında şunları dile getirdi; “Kriz ortamı en çok küçük esnaf ve sanatkarı vuruyor. Rakamlara baktığımızda bu çok açık olarak gözüküyor. Daha önce bir işte çalışıp da şu an işsiz olanların yüzde 41,5’i hizmetler sektöründen, yüzde 27,4’ü sanayi sektöründe çalışmış olan işsizlerden oluşuyor. Sanayi kesimine yönelik destek paketleri açıklanırken, bizler de esnaf ve sanatkarlar olarak yaklaşık iki katı işsizlik oranına ulaşan küçük esnaf ve işletmelere yönelik ağırlıklı bir önlem paketinin beklentisi içindeyiz. Büyük sanayi işletmeleri, insan emeğinden ziyade makine kullanan işletmeler olduğu için işsizliğin çözümüne doğrudan bir katkıda bulunamayacaktır. En önemlisi KDV ve ÖTV’si indirilen mallar genelde büyük sanayi işletmelerinin ürettiği mallardır. Krizin olumsuz etkilerinin giderilebilmesi yalnızca büyük sanayi kuruluşlarına verilecek desteklerle çözümlenemez. Başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm küçük işletmeleri teşvik edici politikaların uygulamaya konulmasına ihtiyaç vardır. KOSGEB yasasında yapılan son değişikliklerin bu konuda önemli bir imkan oluşturduğu görüşündeyiz.  

            “GENÇLER İŞSİZ”

Gençler arasındaki işsizlik artışına dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizen Bendevi Palandöken, “Yüzde 28,6 işsizlik oranı  ile 15-24 yaş grubundaki her 3 gencimizden biri iş bulamıyor. Bilhassa iş hayatına yeni katılmak isteyen gençlerimizin uzun süre iş bulamamaları son derece üzüntü vericidir. Gençlerimizin işe alınmasını teşvik etmek amacıyla özellikle küçük işverenlere bazı kolaylıklar sağlanmalıdır” diye konuştu.

            “KADIN GİRİŞİMCİLER DESTEKLENMELİ”

Çalışabilecek nüfus içindeki kadınlarımızın işgücü piyasasına katılması için de TESK olarak “Kadın girişimciliğini destekleme projelerini” başarıyla yürüttüklerini de anlatan Palandöken, “Bugüne kadar 10 bin 684 kursiyer sertifika almaya hak kazandı. Bunlardan 255’inin bu kriz ortamına rağmen kendi işletmelerini açmalarına katkımız oldu. Devletin de sertifika almış kadınlarımıza sıfır faizli kredi desteği vermesini istiyoruz. Bu istek ve taleplerimize itibar edilmez ise 2009’un ilk üç ayındaki  işsizlik rakamlarının daha da artacağı görüşündeyim” şeklinde konuştu.