• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "EVLENEMEYEN GENÇLERE FAİZSİZ KREDİ VERİLSİN"


 Yaşanmakta olan global ekonomik krizde esnaf ve sanatkarın önünün mutlaka açılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ekonomik sıkıntı nedeniyle evlenemeyen gençlere sıfır faizli kredi verilmeli ve mobilya sektörü ile beyaz eşyada uygulanan KDV indirimi 3 ay süreyle uzatılmalı, temel ihtiyaç ve zorunlu tüketim maddeleri de KDV indirimi kapsamına alınmalı” dedi.

Ülke genelinde 2005 yılında 650 binin üzerinde gençin evlendiğini ve bu sayının 2007 yılında artan nüfusa karşın 638 bine düştüğünü kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu yıl global krizin etkisiyle ev kuracakların sayısında düşüş bekleniyor. Düğün sektörü dediğimiz, mobilyacıdan beyaz eşyacıya, kuyumcudan matbaacıya, düğün salonundan kuaförüne, pastacısından taksicisine kadar uzanan binlerce esnaf ve sanatkar ile işletmeyi yakından ilgilendiren 8 milyar dolarlık bir sektörün acilen canlanması gerekiyor. Bu sektörün hareketlenmesinin hem ülkemiz hem de esnaf ve sanatkarımız açısından büyük önemi vardır. Evlenme sayısının düşmesinde global ekonomik krizin etkisi olmuştur. Bu yüzden evlenmek isteyenlere sıfır faizli kredi verilmelidir. Böylece hem evlenemeyen gençlerin yuva kurmalarına destek vermiş, hem de durgunluğun aşılmasına önemli bir katkı sağlamış oluruz” diye konuştu. 

            “KDV İNDİRİMİ 3 AY DAHA UZATILMALI”

Durgun geçen kış döneminde, küresel ekonomik kriz nedeniyle sermayesinden yiyen, borçları artan esnaf ve sanatkarın, piyasaları canlandıran özel günlerin ve düğün sezonu gibi dönemlerin, dertlerine deva olmasını beklediğini kaydeden Palandöken, Mobilya ve beyaz eşya sektörüne yapılan KDV dopingi ile Mayıs-Haziran aylarında çok daha hareketlenmesi beklenen düğün sezonu öncesinde canlanma yaşanmaya başladığını vurguladı. Bendevi Palandöken, “KDV indirimi mobilya ve beyaz eşya sektörüne düğün sezonu öncesi hareket getirdi.  Bu hareketliliği devam ettirmek gerekiyor. Düğünlerin artması Nisan'dan Eylül ayına kadar, birçok sektörde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarımızı yakından ilgilendiriyor. KDV indiriminin Haziran ayından sonra da devam etmesini bekliyoruz. Böylece evlenecek olan genç çiftlerimizin masraflarına da bir katkı, bir nevi düğün hediyesi gibi yardımcı olmuş oluruz” şeklinde konuştu.  

            “GELİR ARTIRICI TEDBİRLER ALINMALI”

Ekonominin bir bütün olduğunu, fiyat istikrarı ve güvenin olduğu piyasalarda, zamanında alınan önlemlerin zincirleme etkisinin her kesimi etkilediğini ve bunun da ülkemizin faydasına olduğunu anlatan Palandöken, “ Evlenmelerin artışı konut talebini canlandıracak, mobilya ve beyaz eşya gibi dayanıklı tüketim malları piyasasını da hareketlendirecektir. Ancak, tüketici talebinin canlanması temelde gelir artışının olmasına bağlıdır. Bu sebeple ekonominin can damarı perakende sektörünün hareketlenmesi için gelir artırıcı önlemlerin de acilen alınması gerekiyor” dedi.