• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "ENFLASYON TEK, FAİZ İSE ÇİFT HANE"


 Merkez Bankası faiz oranının yüzde 9.75 seviyesine gerilemesine rağmen devletin kendi alacaklarına uyguladığı gecikme faiz oranının yüzde 30 seviyesinde olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bono faizleri yüzde 12 seviyesinde. Yıllık enflasyon üretici fiyatlarında eksiye düştü. Ama devletin kendi alacağına uyguladığı faiz oranı ise yüzde 30. Buna artık dur denmeli. Bakanlar Kurulu kararı ile bu faiz oranı düşürülmeli. Aksi halde özel bankalara faizleri düşürmeleri yönünde bir gelişme beklenemez” dedi.  

            ANKARA - Merkez Bankası faiz oranının yüzde 9.75 seviyesine gerilemesine rağmen devletin kendi alacaklarına uyguladığı gecikme faiz oranının yüzde 30 seviyesinde olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bono faizleri yüzde 12 seviyesinde. Yıllık enflasyon üretici fiyatlarında eksiye düştü. Ama devletin kendi alacağına uyguladığı faiz oranı ise yüzde 30. Buna artık dur denmeli. Bakanlar kurulu kararı ile bu faiz oranı düşürülmeli. Aksi halde özel bankalara faizleri düşürmeleri yönünde bir gelişme beklenemez” dedi.

            “ÖZEL BANKALAR FAİZ ORANLARINI DÜŞÜRMEZ”

            Sürekli olarak özel bankaların uyguladığı yüksek faiz oranlarını eleştirdiklerini de kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, “Merkez Bankası faizleri yüzde 9,75’le tek haneye düştü. Bankaların mevduat faizleri yüzde 8-11 arasında. Bono faizleri yüzde 12 seviyelerinde. Yıllık enflasyon üretici fiyatlarında eksiye düştü. Devletin kendi alacaklarına uyguladığı faiz hala yüzde 30. Devlet, kamu alacaklarının enflasyon karşısında erimesinin önüne geçmek için gecikme faizi ve gecikme zammı alıyor. Ancak, vergi borçlarına uygulanan faiz, ceza niteliğine dönüştü. Yıllık enflasyon üretici fiyatlarında eksiye düştüğü halde Devlet, kamu alacaklarına hala yüzde 30 faiz uyguluyor. Taksite bağlanan kamu alacakları için de yıllık yüzde 24 oranında tecil faizi alınıyor” diye konuştu.

            “BAKANLAR KURULU FAİZ ORANLARINI DÜŞÜRMELİ”

            Kamu alacaklarına uygulanan gecikme zammının düşürülmesi için bir yasa değişikliğine gerek bulunmadığını da hatırlatan TESK Genel Başkanı Palandöken, Bakanlar Kurulunun, gecikme zammı oranlarını değiştirmeye yetkili olduğunu belirterek “Bir Bakanlar Kurulu Kararı ile gecikme zammı oranı düşürülebilir. Bu kadar yüksek gecikme zammından dolayı ödenmeyen vergi borçları kartopu gibi büyüyor. Esnaf ve sanatkarlar, kredi kartı borçlarından sonra bir de vergi borçlarından dolayı büyük bir sıkıntı yaşıyorlar. Gecikme zamları, vergi cezası niteliğinde oldu. Bu sorunun çözümü için öncelikle birikmiş vergi borçlarının gecikme zamları için bir af çıkarılması ve gecikme zammı oranının de en kısa zamanda makul seviyelere düşürülmesi gerekir” şeklinde konuştu.