• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "KRİZ EN ÇOK KÜÇÜK ESNAFI VURUYOR"


 İşsizliğin yüzde 15.5 ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülke genelinde en fazla istihdamın hizmet sektörünce sağlandığını, ancak bugüne kadar açılan 5 paketten tek yararlanamayan kesimin de yine hizmetler sektörü olduğunu söyledi. Palandöken, “Ülkemizdeki 19 milyon 873 kişilik istihdamın yüzde 60’ına yakınını (11 milyon 500 bin kişi) küçük işletmeler, yani esnaf ve sanatkarımız sağlamaktadır. Asıl küçük işyerleri için ekonomik paket açılmalıdır. Türkiye genelinde işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 59 bin artarak 3 milyon 650 bin kişiye ulaştı” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yazılı açıklamasında şunları dile getirdi; “Kriz ortamı en çok küçük esnaf ve sanatkarı vuruyor. Rakamlara baktığımızda bu böyle gözüküyor. Daha önce bir işte çalışıp da şu an işsiz olanların yüzde 42,6’sı hizmetler sektöründen, yüzde 26,5’i sanayi sektöründe çalışmış olan işsizlerden oluşuyor. Buna rağmen sanayi kesimine yönelik destek paketleri açıklanırken, yaklaşık iki katı işsizlik oranına ulaşan küçük esnaf ve işletmelere yönelik bir önlem paketinden hemen hiç söz edilmiyor. Bu sektörler, insan emeğinden ziyade makine kullanan sektörler olduğu için işsizliğin çözümüne doğrudan bir katkıda bulunamayacaktır. En önemlisi KDV ve ÖTV’si indirilen mallar genelde ortanın üstü ve üst gelir grubunun satın alacağı mallardır. Krizin olumsuz etkilerinin giderilebilmesi yalnızca üst gelir gruplarına verilecek desteklerle çözümlenebilir boyutları  çoktan aşmıştır. Bunun içindir ki alt gelir grubundaki insanlara bu dönemde verilecek parasal destek, krizin ekonomik ve sosyal yapımızda neden olduğu olumsuzlukların giderilebilmesi için son derece önemlidir. Bu vesileyle, daha önce gündeme getirilen ancak uygulanmasından vazgeçilen ‘Harcama Çeki’ konusun hükümetçe bir kez daha değerlendirilmesini talep ediyoruz. ”  

            “GENÇLER İŞSİZ”

Gençler arasındaki işsizlik artışına dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizen Bendevi Palandöken, “Yüzde 27,9 işsizlik oranı  ile 15-24 yaş grubunda her 3 gencimizden biri iş bulamıyor. Bilhassa iş hayatına yeni katılmak isteyen gençlerimizin uzun süre iş bulamamaları son derece üzüntü vericidir. Gençlerimizin işe alınmasını teşvik etmek amacıyla işverene bazı kolaylıklar getirilmelidir. İşten çıkarılan işçilerin geri alınması ve yeniden üretime başlanması  amacıyla bazı sektörlere getirilen kolaylıkların da  istismar edilerek, işten çıkarılanların geri alınmadığı gibi birde ürünlere zam yapılarak piyasalardaki güven ortamına zarar verildiği gözlenmektedir” diye konuştu.

            “KADIN GİRİŞİMCİLER DESTEKLENMELİ”

Çalışabilecek nüfus içindeki kadınlarımızın işgücü piyasasına katılması için de TESK olarak “Kadın girişimciliğini destekleme projelerini” başarıyla yürüttüklerini de anlatan Palandöken, “Bugüne kadar 10 bin 684 kursiyer sertifika almaya hak kazandı. Bunlardan 255’inin bu kriz ortamına rağmen kendi işletmelerini açmalarına katkımız oldu. Devletin de sertifika almış kadınlarımıza sıfır faizli kredi desteği vermesini istiyoruz. Bu istek ve taleplerimize itibar edilmez ise 2009’un ilk üç ayındaki  işsizlik rakamlarının daha da artacağı görüşündeyim” şeklinde konuştu.