• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "ESNAF VE SANATKARIN DESTEK PAKETLERİNE DAHİL EDİLMESİNİN TAM ZAMANI"


 Dünyada yaşanan krizin etkileriyle bozulan ekonomik hedeflerin revize edilerek gerçekçi rakamlarla güncellenmesini, bundan sonra alınacak önlemlerin inandırıcılığı açısından önemli gördüklerini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel başkanı Bendevi Palandöken, “Ekonomideki gerçek gündem, daralan piyasalarda ayakta kalma mücadelesi veren küçük esnaf ve sanatkarın ayakta kalma savaşıdır. Şu ana kadar beklentilerimiz karşılanmadı. Esnafa yönelik destek paketi bekliyoruz.” dedi.

            “ESNAF VE SANATKARA DESTEK VERİLMESİNİN TAM ZAMANI”

            Krizin etkilerini azaltmak amacıyla açıklanan tedbir paketlerine karşı olmadıklarını, ancak, şu ana kadar beklentilerinin istedikleri düzeyde karşılanmadığını, esnaf ve sanatkarın ülke ekonomisi ve toplumsal hayat için taşıdığı öneme dikkat çeken Bendevi Palandöken, “Türkiye’de 1 milyon 900 bini aşkın kayıtlı esnaf ve sanatkar bulunuyor. Bu kesim üretiyor, yatırım yapıyor, istihdam yaratıyor. Esnaf ve sanatkarın yanında çalışanlar yaklaşık 6 milyondur. Kendilerini de kattığımızda bu ülkedeki işgücünün yaklaşık üçte birinin esnaflarca sağlandığı görülmektedir. Ülke genelindeki 426 küçük sanayi sitesinde, esnaf ve sanatkarımızın sahibi olduğu 100 bine yakın işyerinde 400 bini aşkın meslektaşımız üretim yapmaktadır. Ama KOSGEB destek kredilerinden yararlanabilen esnaf sayısı henüz 8 bine dahi ulaşmamıştır” diye konuştu.

            Küresel krizin, zaten var olan talep daralmasını daha da arttırdığını, bu yıl için öngörülen yüzde 4 büyüme hedefinin revizyondan sonra yerini yüzde 3,6 küçülmeye bıraktığını söyleyen Palandöken; esnaf ve sanatkarın özellikle bu dönemde acil kredi desteğine ihtiyaç duyduğunu, geçen yıl 24 bin KOBİ'ye 1,6 milyar liralık kaynak aktarıldığını, bu kaynağın 3 milyar liraya çıkarılarak, KOSGEB Kanununun değiştirilmesinden sonra hizmet sektörü alanındaki esnaf ve sanatkara faizsiz kredi desteği sağlanması gerektiğini belirtti.

            “VERGİLER DÜŞÜRÜLMELİ”

            Ülke ekonomisinin canlandırılması için hazırlanan destek paketlerinin bazı sektörlerce istismar edilmesini eleştiren Palandöken, “Esnaf ve sanatkara verilecek destek direk halka yansıyacaktır. Veresiye defterini açan esnaf bu destekle dayanma gücü bulacaktır. Bu krediyi alacak esnaf öncelikle devlete olan borçlarını kapatmaya yönelecektir. Devletin vergiye ihtiyacı vardır. Vergi barışı yürürlüğe konulmuş olmasına rağmen tekrar ele alınıp, vergi borç faizlerinin silinerek  kalan kısmının uzun vade ile yapılandırması faydalı olacaktır. 2009 yılında enflasyon yüzde 7,5 bekleniyor. Yüzde 30’a ulaşan vergilerin gecikme zammı oranının da düşürülmesini, vergi stopajları ve SSK primlerinin ödemesini bekliyoruz”  şeklinde konuştu.

            “KEPENKLER KAPANMASIN”

            Alınacak tedbirlerle esnaf ve sanatkarın kepenk kapatmasının önüne geçilmesinin önemine işaret eden Palandöken, “Yüzde 13,5 olacağı beklenen işsizlik rakamına birde kepenk kapatan esnafın eklenmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. İstihdam yaratan esnaf, iş arar hale getirilmemelidir” dedi.