• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "PERAKENDE YASASININ ÇIKARILMASI ÜLKEMİZDEKİ REKABET ORTAMININ KURALLARINI OLUŞTURACAK"


 Krizde rekabet güçlerini korumak için 73 yerel marketin bir araya gelerek yeni marka oluşturması, kendi markasıyla üretim yapması ve daha ucuza mal teminine yönelik birleşme hareketinin, marketler ile hiper ve grossmarketler arasındaki pay kapma savaşından kaynaklandığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Tek ürüne tuzak kuruluyor. Vatandaşımız sadece ucuz olan ürünü alıp çıksın. En önemlisi yerel yönetimler ve tanzim satış mağazaları da bakkalın rakipleri arasında yer alıyorlar. Bakkalın derdi başka, kendi imkanlarıyla ayakta kalmaya çalışan mahalle bakkalı dar gelirlinin kötü gün dostu olduğunu gösterip kredi kartı limitleri dolan dar gelirli vatandaşımıza veresiye defterini açtı. Faizsiz alışverişin yapıldığı mahallemizin bakkalı şimdi hesapların kapatılmasını bekliyor. Bizim sermayemiz küçük olduğundan haksız rekabete dayanamıyoruz. Bu kuralsızlık devam ederse küçük işletmelerin kapanmalarına ve insanları devletten iş ister hale getirir.Ticaretin artması için şehirlerin sosyal dokularının korunması gerekir” dedi.

             BAKKALIN KAPISI KAPATILMASIN

            Artık bazı önlemlerin alınarak, bakkalın kapısının kapatılmaması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Acilen kredi desteğinin verilmesi gerekiyor. Hizmet sektörüne de verilecek bu kredi hiç değilse biraz nefes aldıracaktır. Vergilerin, stopajın ve SSK primlerinin oranlarında da indirim yapılmalı, ödemeleri de makul sürelere yayılmalı” diyerek, üzerindeki yükün biraz hafifletilmesiyle piyasadaki rekabet ortamını kurallara bağlayacak Perakende Yasasının çıkarılmasını bekleyeceklerini belirtti.

            Palandöken, “Yaptığımız çalışmalarda görüyoruz ki üreticilerin bazı markaların ve ithalatçıların büyük marketlere ucuza, bakkala pahalıya veriyorlar. Böyle rekabet olmaz. Bu sebeple büyük pazara sahip marketlerin birleşmesinin bakkalın zararına olacaktır. Bakkalların giderek piyasadan çekilmeleri sonucunu doğurması bir yana, ülkemizde perakende piyasasında tekelleşmeye yol açması bakımından da son derece sakıncalı  bulduğum için ısrarla kuralların konulmasını istiyoruz. Bakkallar olmasa rekabet olmaz. Çünkü o zaman tek fiyat uygulamasına geçilir. Vatandaşın mağduriyetini ancak bakkalın var olması ile kontrol edilir” diye konuştu.