• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "2008 YILININ SON ÇEYREĞİNDEKİ KÜÇÜLME ENDİŞE VERİCİ"


 2008 yılının son çeyreğindeki küçülmenin endişe verici boyutlarda olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “ Cari açık ve enflasyon haricindeki bütün göstergeler kötüye gidiyor. 2010’da toparlanabilmek için bu günler çok önemli” dedi.  

            ANKARA - 2008 yılının son çeyreğindeki küçülmenin endişe verici boyutlarda olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Cari açık ve enflasyon haricindeki bütün göstergeler kötüye gidiyor. 2010’da toparlanabilmek için bugünden tedbir almak çok önemli” dedi.

2008’in son çeyreğindeki % 6,2 oranındaki daralmanın 2009 yılı için endişeleri artırdığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yazılı açıklamasında, “2009’da pozitif bir büyüme artık imkansız. Son üç aydır ekonomi yerine seçime kilitlenme, krize karşı müdahaleyi de geciktirmiştir. Ekonomik açıdan 2009’u kaybettik, 2010’da toparlanmanın başlaması için de bugünlerin çok iyi değerlendirilmesi gerekir” diye konuştu.

Cari açık ve enflasyon haricindeki bütün makro ekonomik göstergelerin her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirten Palandöken açıklamasında şu ifadelere yer verdi. “Enflasyon ve cari açık dışında bütün göstergeler kötüye gidiyor. Zaten enflasyon da talep yetersizliğinden dolayı düşüyor. İçinde bulunduğumuz konjonktür, talebi canlı tutmayı zorunlu kılıyor. Bunun için de yeni paketlerin açıklanmasına şiddetle ihtiyaç var.”

İşsizliğin Aralık ve Ocak aylarında hızla artmaya başladığını da söyleyen Palandöken, “Aralık ve Şubat aylarında kendilerine işsizlik sigortası ödemesine başlanan işsizlerin bu ödenekleri sonbahara kadar bitmiş olacak. Dolayısıyla yaz aylarına kadar talep artırıcı her türlü önlemin alınması gerekiyor. Aksi halde hem bir sosyal patlama yaşanabilir, hem de ekonominin yeniden büyümesini uzun süre erteleyen bir kısır döngüye girilebilir” şeklinde konuştu