• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "ESNAF DESTEK PAKETİ BEKLİYORUZ"


 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 5’inci tedbir paketini değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 5’inci tedbir paketi dahil bütün paketlerin olumlu olduğunu belirterek, “Bugüne kadar yürürlüğe konulan tedbir paketlerinin sosyal boyutu eksik. Piyasaların rahatlaması, dar gelirli toplumsal kesimlere destek ve güven verilebilmesi için gıda ürünlerinde ve zorunlu tüketim mallarında 2009 yılı sonuna kadar KDV oranı sıfırlanmalıdır” dedi. 

            “KDV 2009 SONUNA KADAR SIFIRLANMALI”

            Bugüne kadar hükümet tarafından 5 tedbir paketi açıklandığını ve hepsini de olumlu bulduklarını kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yazılı açıklamasında şunları söyledi, “Halka destek ve güven vermek için KDV oranı yüzde 8 olan Peynir, Süt, Yoğurt, Yağ, Şeker, Makarna, Çay, Salça, Konserve ve sebze gibi ürünler ile KDV oranı Yüzde 18 olan Sabun, Deterjan gibi zorunlu tüketim mallarında 2009 yılı sonuna kadar KDV oranları sıfırlanmalıdır. Çünkü, bugüne kadar otomotiv, beyaz eşya ve mobilya gibi sektörlere yapılan indirimler belli toplumsal kesimleri rahatlatmıştır. 70 milyon insanımıza destek ve güven verilebilmesi için yaklaşık 150 miyar dolarlık bir hacme sahip gıda ve zorunlu tüketim mallarında KDV oranı sıfırlanmalıdır. Bunun yapılması halinde 5 tedbir paketinde de bulunmayan sosyal eksiklik giderilmiş olacaktır. Kısacası biz, esnaf ve sanatkarlar topluluğu olarak bugüne kadar yürürlüğe konulan 5 tedbir paketine de evet diyoruz. Ancak, piyasaların rahatlaması ve önlemlerin etkinliği için gıda ve zorunlu tüketim mallarında KDV, 2009 sonuna kadar sıfırlanmalıdır” diye konuştu. 

Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın en önemli beklentisinin, kapsamlı bir “Esnaf Destek Paketi”nin hükümet tarafından açıklanması olacağını söyledi. Esnaf ve sanatkarların vergilerini, çalışanlarının maaş ve SSK primi gibi ödemelerini desteklemesini ve iş yerlerinde kullanılan doğalgaz, su ve elektrik gibi girdi fiyatlarının konut fiyatları ile eş değerde olması gerektiğini kaydeden Palandöken, “Acilen Esnaf Destek Paketi çıkarılmalı” dedi. 

HARCAMA ÇEKİ  NEFES ALDIRIR

Genel olarak Perakende Sektörünün hareketlenmesini sağlayacak tedbirlerin alınmasının gerekli olduğunu ifade eden Bendevi Palandöken, “Tüm sektörlerde alışverişin arttırılması amaçlanmalı, kapsamlı bir Esnaf Destek Paketi açıklanmalıdır. İşçimize, memurumuza, SSK’lı, Bağ-Kur’lu tüm emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere insanların elini rahatlatacak, esnaftan alışveriş yapmasını sağlayacak, ‘harcama çeki’ veya benzeri bir nakit desteği verilmelidir.Doğalgazda KDV zorunlu tüketim malı gibi yüzde 1 oranına indirilmelidir. Sorunlu kredilere ödeme kolaylığı sağlanarak insanlara nefes aldırılmalı, onlara tekrar alışveriş yapabilme olanağı sağlanmalıdır. ” dedi.