• E-Posta
  • Yazdır

ESNAFIN SORUNLARI ANTALYA’DA MASAYA YATIRILIYOR


 491 meslek dalında faaliyet gösteren yaklaşık 2 milyon civarındaki esnaf ve sanatkarın sorunlarının Antalya’da düzenlenecek olan Ortak Akıl Platformunda  masaya yatırılarak çözüm yollarının aranacağını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “En fazla esnaf ve kesimi mağdur ediliyor. Ekonomik krize çözüm getirilememesinin en büyük nedeni yalnızca büyüklerin korunup, küçüklerin gözardı edilmesidir. Avrupa Birliğinde küçük işletmelere kırmızı kart  gösterilmiyor, yollarına kırmızı halılar döşeniyor” dedi.

            Antalya’da gerçekleştirilecek olan ve 81 ilden 82 ESOB Başkanı ile 13 Mesleki Federasyon Başkanının katılacağı Ortak Akıl Platformu ile ilgili yazılı açıklamada bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde 491 meslek dalında faaliyet gösteren 2 milyon civarında esnaf-sanatkar bulunmaktadır. Bu sayının yaklaşık yarısının yanında en az 1-2  kişinin istihdam edildiği düşünülürse, esnaf-sanatkar denilince 4-5 milyonu bulan bir kesimden bahsetmek yanlış olmaz. Aileleri ile birlikte bu kesimin, ülke nüfusunun neredeyse yarısını oluşturduğu bir gerçektir. TÜİK verilerine göre ülkemizdeki istihdamın yüzde 62’ye yakın bir bölümünü mikro işletmeler sağlamakta, bunların büyük bir kısmı ise esnaf-sanatkar işletmelerinden oluşmaktadır. Kendileri ile birlikte geniş bir kitleye istihdam imkanı yaratan, bu anlamda Devletin iş yaratma yükünü azaltan esnaf-sanatkarlar, aynı zamanda geleneksel usta-çırak ilişkisi ile iş piyasasına nitelikli eleman da yetiştirmektedir. Üretim ve ihracat potansiyelleri ve yarattıkları katma değer ile ekonominin vazgeçilmez unsurlarıdır.”

            “ESNAF SANATKARLAR MAĞDUR EDİLİYOR”

Tüm bu üstünlüklerine karşın, ülkemizde en fazla mağdur olan kesimin esnaf-sanatkarlar olduğunu anlatan Palandöken, “Yıllardır büyük işletmeleri koruyan ve destekleyen politikaların ön planda tutulması, küçüklerin ise sürekli gözardı edilmesi, yaşanan ekonomik krizlere çözüm oluşturulamamasının da temel nedenlerinden biridir. Yüzde 98’i mikro işletmelerden oluşan bir ekonomide, yalnızca büyüklere destek çıkılmasının sonuçlarını bugün ne yazık ki acı bir şekilde yaşıyoruz. AB başta olmak üzere bir çok gelişmiş ülkede küçük işletmeleri korumayı öngören politikalara geri dönüldü, dönülüyor. Artık küçük işletmelere kırmızı kart gösterilmiyor, yollarına kırmızı halılar döşeniyor. Konfederasyonumuzun esnaf-sanatkarın korunmasına yönelik önerileri hükümetçe yavaş yavaş dikkate alınmaya başlandı. Örneğin, geçen yıl içinde ilk kez imalatçı esnaf-sanatkarlara sıfır faizli kredi kullandırıldı. Ancak, esnaf-sanatkarların uzun yıllardan bu yana çözümlenemeyen pek çok sorunu var. Halihazırda yaşanan kriz ile sorunlar daha da artmış durumda. Ekonomik kriz nedeniyle kişilerin satın alma gücü düştü, talep azaldı ve bunun sonucunda piyasalarda durgunluk meydana geldi. Bu talep daralması esnaf-sanatkarları da çok olumsuz etkiliyor. Konfederasyonumuz, temsil ettiği kesimin sorunlarının tespiti, çözüm önerilerinin geliştirilmesi için yoğun çalışmalar yürütmektedir” diye konuştu.