• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "ET ÜRÜNLERİ MİLYONCU PAZARINA DÖNDÜ"


 Et üzerinde oyunlar oynandığını belirten TESK Genel Başkanı Beindevi Palandöken,Et karışımları tebliği yeniden düzenlenmeli. Dökme ve paketlenmiş kıyma istismar konusu yapılıyor. Et, ana parçalar halinde satışa sunulmalı” dedi.

“DÖKME VE PAKETLENMİŞ KIYMA İSTİSMAR KONUSU OLUYOR”

Basında çıkan haberler üzerine yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bizim Tarım Bakanlığı’ndan isteğimiz etin ana parçalar halinde reyonlarda ve et satan yerlerde sergilenip satışa sunulmasıdır. Bekleyen işlenmiş et ürünleri, bakteri ve mikrop üretir. Bu yüzden müşterilerin talepleri doğrultusunda etin ana parçalarından kıyma, kuşbaşı, biftek, pirzola gibi et çeşitleri vatandaşın gözü önünde hazırlanarak sunulmalıdır. Karkasın ana parçalarından daha küçük parçalar halinde hazırlanarak satışa sunulması, hele hele dökme ve paketlenmiş kıyma olarak satışa sunulması sürekli istismar konusu yapılmıştır. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanımız Fazlı Yalçındağ tarafından bu uygulamanın yanlışlığı ve halkımızın sağlığını tehdit eden bir uygulama olduğu defalarca dile getirilmiştir” diye konuştu.

 “SPEKÜLASYONLAR ET TÜKETİMİNİ OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR”

 Bugüne kadar kasaplarda yapılan satışlarda etlerin parçalanmadan müşterinin arzusuna göre bekletildiğini ve bütünlüğü korunan etlerin daha sonra yine müşterilerin arzusuna göre hazırlandığına dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kasaplarımızda et-tavuk ve sakatat ürünleri hijyen açısından birbirine temas etmeyecek şekilde ayrı bölümlerde satılırken , sanayide bu ürünler birbirine karıştırılarak, Sucuğun kilosu 5 TL, Sosisin kilosu 3 TL, Salamın kilosu 2 TL’den halka satılmaktadır. Bu  tür et ve et ürünlerinin maliyetinin altında satışı bugün kuşku veren boyutlara ulaşmıştır. Böyle bir durumda sağlık ve hijyenden bahsetmek mümkün değildir. İlgili bakanlıklar konuyla ilgili tedbirleri artırmalıdır. Son zamanda geleneksel kasapların sayısı azalmış olsa da sağlımız açısından kasaplarımız tercih edilmeli ve korunmalıdır.

Zaman zaman yazılı ve görsel basında gündeme taşınan bu konu, et karışımları tebliğinde gerekli yeni bir düzenleme yapılarak ortadan kaldırılabilir. Bu tür spekülasyonlar zaten az olan et tüketimimizi olumsuz yönde etkilemektedir. İnsan sağlığına aykırı bu tür halkı aldatma unsurlarının masum gösterilmesini doğru bulmuyoruz. Bir diğer husus ise bu tür uygulamaların nerelerde öğretildiği konusudur. Bu tür teknolojileri öğreten ve kullanan kurumlar dikkatle takibe alınmalıdır” şeklinde konuştu.