• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN,"MART AYI DERT AYI. MEVCUT DERDİMİZE YENİSİNİ EKLEMEYİN."


 Esnaf ve sanatkarların büyük bölümünün önümüzdeki ay 2008 yılına ait kazançlarını beyan edeceklerini ve verginin ilk taksidinin de yine Mart ayı içinde ödeneceğini hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Mart ayı, dert ayı derler, derdimize yeni dertler eklemeyin” dedi. Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, vergilerin beyan süresinin yaz aylarına ertelenmesini ve ödemelerin de yaz aylarından başlamak üzere 8 taksitte yapılmasını istedi.

Küresel krizin boyutlarının her geçen gün daha da arttığını belirten TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarlar için 2008 yılının, 2007’den kötü ama 2009’dan daha iyi bir yıl olduğunu belirterek, 2008 de zaten büyük sıkıntılar yaşayan esnafın 2009’da çok daha olumsuz koşullarda ayakta kalma mücadelesi verdiğini ve bu nedenle de gelir vergisi beyanlarının yaz aylarına kadar ertelenmesi gerektiğini vurguladı.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi. “Esnaf ve sanatkarlarımızın büyük bir kısmı, 2007 yılının vergi borçlarını bile ödeyemediler. Bunun üstüne bir de 2008 yılının beyanları eklenince sorun kartopu gibi büyüyerek devam edecek. Bu nedenle, Mart ayında beyan edilmesi gereken gelir vergisinin beyan süresinin yaz aylarına ertelenmesi, esnaf ve sanatkarlarımız için zaruri bir ihtiyaçtır. Vergiler de, yaz aylarından başlamak üzere 8 taksitte ödenmelidir. Böyle bir uygulamanın yapılmaması halinde hem esnafın birikmiş borçları, hem de maliyenin tahsil edemediği alacakları daha da artar.”

Gerçek işsizlik rakamlarının yüzde 20’lere çıktığını da söyleyen Palandöken, işsiz kalan vatandaşların esnaftan alış veriş yapmasının mümkün olmayacağını vurgulayarak, “iş yapamayan esnaf, bu krizde nasıl para bulup da vergisini ödeyecek” sorusunun cevabının olmadığını belirtti.

Bütçe hedeflerinin tutmayacağının da daha ilk aydan neredeyse kesinleştiğini söyleyen Palandöken, sözlerine şöyle son verdi. “Kriz öyle derinleşti ki, Maliyenin bütçe hedefi tutturma gibi bir lüksü kalmadı. Dolayısıyla, kriz zamanında Maliyenin esnafın zararına ortak olması gerekmektedir. Biz yine de vergimizi ödemeyelim demiyoruz. Ancak hiç değilse, bu kriz döneminde vergi beyanları ertelenmeli ve basit usul de dahil olmak üzere 2008 yılının vergileri, yaz aylarından itibaren 8 eşit taksitte ödenmelidir.