• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "DOĞALGAZ VE ELEKTRİKTEKİ KDV ORANI TEMEL İHTİYAÇ MADDELERİNDEN ALINAN ORANA İNDİRİLMELİ"


 

Dünyayı saran küresel mali krizden daha az zararla kurtulmak ve işsizliğin artmasını önlemek için personel giderleri yerine doğalgaz ve elektrikteki giderlerin azaltılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Doğalgaz ve elektriğe uygulanmakta olan KDV oranı, temel ihtiyaç maddelerinde olduğu gibi yüzde 1’e düşürülmelidir” dedi.  

ANKARA - Dünyayı saran küresel mali krizden daha az zararla kurtulmak ve işsizliğin artmasını önlemek için personel giderleri yerine doğalgaz ve elektrikteki giderlerin azaltılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Doğalgaz ve elektriğe uygulanmakta olan KDV oranı, temel ihtiyaç maddelerinde olduğu gibi yüzde 1’e düşürülmelidir” dedi.

İşletmelerin en büyük maliyetlerinin işçilik giderleri olduğunu, bunu da enerji giderlerinin takip ettiğini söyleyen Palandöken, “işverenlerin işçi çıkarmalarını önlemek için enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerekir. En büyük enerji kalemi olan elektrik ve doğalgazın fiyatlarını düşüremiyorsak, hiç olmazsa bunların üzerindeki vergileri düşürelim” diye konuştu.

2008 yılında doğalgaza yapılan zammın yüzde 80’i bulduğunu ve buna bağlı olarak bu yüksek zam oranının halkın ve işletmelerin ödediği KDV’yi de arttırdığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada bu yolla işletmelerden ve halkın cebinden ilave olarak 2.1 Milyar TL’nin alındığını söyledi.

Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketiminin 35 milyar metre küp olduğundan hareketle, doğalgaz fiyatının 0.67 liradan , 1.08 liraya yükseltilmesi dolayısıyla halkın ve esnafın ödemekle yükümlü olduğu KDV’nin de metre küp başına 11 kuruştan 17 kuruşa yükseldiğini söyleyen Bendevi Palandöken, “2008 yılında doğalgaza yapılan zamdan kaynaklanan 6 kuruşluk bu artışın sonucunda halkın ve esnafın cebinden yalnızca KDV olarak 2.1 milyar TL fazla para çıktı. Ekonomik durgunluğun söz konusu olduğu bu kriz ortamında devletçe halkın harcama potansiyelini artırıcı politikalar uygulanması gerekirken, farklı bir yaklaşımla vatandaşın ve esnafın cebinden vergi olarak alınan ilave tahsilat nedeniyle harcama potansiyeli düşürülmüştür. Oysa KDV oranı yüzde 1 olsaydı halkın 1.9 milyar TL esnafın ve halkın cebinde kalarak ekonomiye katkı sağlayacaktı ” diye konuştu.

Ekonomik kriz dönemlerinde böylesi daraltıcı politikaların onaylanamayacağını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Piyasaların canlandırılması için talebin arttırılması gerektiği bir ortamda, vatandaşın gelir düzeyini yükseltici politikalar uygulanması gerekirken, harcama olanağını azaltıcı vergi artışları uygun politikalar olarak karşılanamaz. Elektrik ve Doğalgazdaki KDV oranı içerisinde bulunduğumuz kriz döneminde hiç olmazsa geçici olarak düşürülmelidir. Ancak, yapılacak indirimin etkili olabilmesi için, uygulamanın, tüketimin yoğun olduğu kış aylarında yapılması gerekir. Yaza girerken yapılacak fiyat indirimi ekonomiyi canlandırmaz” diye konuştu.