• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, "KRİZ ORTAMINDA VERGİ ARTTIRILMASI YANLIŞ" 


 

Tüm dünyayı olumsuz yönde etkilediği ve ülkemizde etkisini  artarak göstereceğini belirtilen küresel krize karşı tedbirlerin acilen alınması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Vergiler indirilmiyorsa, bari artırılmasın. Durgunluk içerisindeki piyasalar, bu vergi artışını kaldıramaz.” dedi.   

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, küresel krizin tüm dünyayı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Krize karşı önlem olarak tüm dünyada keynesiyen politikalar uygulanarak harcamaların artırılması önerilirken, bizde bunun tamamıyla tersi bir yaklaşımla hükümetçe, vatandaşların harcamalarını kısıtlayıcı vergi yükümlülükleri öngörülmesi kabul edilemez. Bu bağlamda olmak üzere, vergi ve cezaların her yıl yeniden değerleme oranında otomatik olarak artırılmasını yanlış buluyoruz. 2009 yılının tüm vatandaşlarımız için sıkıntılı geçeceği beklentisi karşısında bu otomatik artış bu yıl uygulanmamalı” diye konuştu.

TESK Genel Başkanı Palandöken, Vergi Usul Kanunu ile diğer vergi kanunlarına eklenecek birer cümlelik geçici madde ile vergilerin artmasının önlenebileceğini söyledi. Palandöken, vergilerin enflasyon oranında artmasını yanlış bulmadıklarını, ancak 2009 yılının ekonomi yönünden çok zor geçeceğini, bu nedenle de yalnızca 2009 yılına mahsus olmak üzere vergi ve ceza oranlarının artırılmaması gerektiğini belirtti.

Palandöken özetle şunları söyledi: “2009 yılının tüm vatandaşlarımız için zor bir yıl olacağı şimdiden belli oldu. Bu dönemde vergi oranlarının yüzde 12 oranında yükseltilmesi zaten durgunluk içerisindeki piyasalar üzerinde daha da daraltıcı etkiler yapacak, oluşacak psikolojik baskı da, bu olumsuzluğu arttıracaktır. Bu nedenle, vergilerin yeniden değerleme oranında arttırılması uygulamasından vazgeçilmelidir. Bu çok zor bir iş de değil. Vergi Usul Kanunu ile diğer vergi kanunlarına eklenecek birer cümlelik geçici madde ile bu sorun çözülebilir” şeklinde konuştu.

 Palandöken ayrıca, vergi gelirlerinin vergi oranları yükseltilerek değil, ekonomideki canlanmayla artacağını, bunun için de hükümetin asıl yapması gerekenin vergi artışları değil, tüketimi canlı tutacak, harcamaları arttırıcı, önlemler olması gerektiğinin altını çizdi.