• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “HÜKÜMET ACİLEN HALK BANKASINA KAYNAK AKTARMALI”


 Küresel mali krizin ülkemizdeki olumsuz etkilerinin giderek hissedilmeye başlandığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredi plasmanlarının acilen artırılmasını isteyerek, “Halk Bankası tarafından esnaf ve sanatkarımıza Kredi ve Kefalet kooperatifleri aracılığı ile  kaynak sağlanmalıdır” dedi.

 Küresel mali krizin ülkemizdeki olumsuz etkilerinin giderek kendisini göstermeye başladığı şu günlerde, esnaf ve sanatkarların banka kredisi kullanırken karşılaştıkları sıkıntılara dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların Esnaf Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandıkları Hazine destekli Türkiye Halk Bankası kredilerinin kullandırılmasında sorun yaşanmaması gerektiğini söyledi.

             “HALK BANKASINA ACİLEN KAYNAK AKTARILMALI”

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Palandöken, “Türkiye Halk Bankasının, esnafa kullandırdığı krediler nedeniyle herhangi bir risk sorunu bulunmamaktadır.  2008 yılının ilk 6 ayı itibariyle 7.012 milyon YTL’ye ulaşan kredi hacminden takibe intikal eden miktar yüzde 4’ü bile bulmamaktadır. Bankanın kredi tahsisi başka bir kaynakla düzeltilmelidir. Plasmanların yetersizliği esnaf ve sanatkarlarımızı son derece güç durumlara sokmaktadır. Piyasalardaki daralmanın giderilmesi ile piyasalara hareket ve canlılık getirilmesi için Hükümetçe ekonomik paket üzerinde çalışıldığı bir dönemde, Halk Bankasına kaynak aktarılmaması son derece yanlıştır. Acilen Halk Bankasına plasman aktarılmalı, Halk Bankası da biran önce kredi musluklarını esnaf ve sanatkar için açmalı ” diye konuştu.

Bendevi Palandöken, “Özellikle esnaf ve sanatkarımız, piyasaya olan taahhütleri ile kamu kuruluşlarına olan vergi ve prim yükümlülüklerini yerine getirememektedir. Bu tıkanıklığın aşılması için Hükümet yetkililerinin acilen devreye girmelerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.