• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “ HİZMET SEKTÖRÜNDEKİ ESNAF VE SANATKARA “0” FAİZLİ KREDİ VERİLMELİ”


 Dünyayı sarsan ekonomik kriz nedeniyle hükümet tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen ekonomik pakette esnafın olmazsa olmazlarını sıralayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “KDV ve ÖTV oranları indirilmeli,  perakendecilik yasası zaman kaybedilmeden çıkarılmalı, işçi, emekli ve memurların maaşları mutlaka artırılmalı, vergi borçlarının taksitlendirilmesinde faizlerin yüzde 85’i Bağ-Kur’da olduğu gibi silinmeli ve süre 36 aydan aşağı olmamalı, en önemlisi imalatçı sektöre verilen sıfır faizli cansuyu kredisinden hizmet sektöründeki esnaf ve sanatkarlarımız da yararlanabilmeli” dedi. 

            “ESNAF İÇİNDE ACİL ÖNLEMLER ALINMALI”

            Basında yer  alan haberler üzerine yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Basına yansıyan haberlerde krize karşı piyasaların rahatlamasını sağlamak için açıklanacağı söylenen pakette esnaf yok. Piyasaların rahatlaması için hükümet atacağı adımlarda esnaf ve sanatkarı unutmamalıdır. Elbette açıklanacak önlemler paketine konan bazı önlemlerin dolaylı da olsa esnaf ve sanatkara faydası olacaktır. Ama ayakta kalmaya çalışan esnaf ve sanatkarımız için acilen alınmasını istediğimiz taleplerimiz de var” diye konuştu.

            “KDV VE ÖTV’DE İNDİRİME GİDİLMELİ”

Her platformda dile getirdikleri ve hizmet sektöründeki esnafa verilmesini istedikleri sıfır faizli kredinin yanında, borç yükünü hafifletecek olan vergi ödeme kolaylığı önlemlerinin de biran evvel yürürlüğe konulması gerektiğinin altını çizen Palandöken; “Sosyal güvenlik prim affında olduğu gibi faiz indirimi uygulanmalı, ödeme vadesi de kademeli olarak 36 aya kadar uzatılmalıdır. Esnafın kasası tamtakır, kısa sürede bu parayı bulup ödeyemeyeceğinden hedeflenen amaca ulaşılamaz. KDV ve ÖTV oranlarının indirilmesi de piyasalarda canlanmaya yol açacaktır. Bundan önce yapılan indirimde elde edilen olumlu sonuçları da tekrar hatırlayalım. Satılmayan malın vergisi olmaz, onun için KDV ve ÖTV indirildiğinde hem tüketim artar, ekonomi canlanır hem de vergi gelirleri yükselir” şeklinde konuştu.

“BANKALAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

Halkın artık boğazından da kısmaya başladığını kaydeden Bendevi Palandöken, “Borç yükünün fazla olması sonucu, önümüzdeki dönemde tüketici kredilerinin kullanım zorluklarıyla birlikte, kredi kartlarının daha fazla kullanılması gerekecek ve borcunu ödeyemeyenlerin sayısında artışlar yaşanacaktır. Bankalarımızın da bu dönemde elini taşın altına koyarak, faizlerin hafifletilmesi yada bir kısmının silinmesi için harekete geçmeleri kaçınılmazdır. Hiç değilse bu sorun büyümeden engellenmiş olur. İşçimize, emeklimize, memurumuza geçinebileceği düzeyde gelir artışı sağlanmalıdır. Bunlar sonuç itibariyle piyasaya olumlu olarak yansıyacak tedbirlerdir. Biz bütün bu önlemlerin yanı sıra haksız rekabetin oluşmasını önleyecek, AB Normlarına uygun bir “Perakendecilik Yasası”nın da süratle çıkarılmasını istiyoruz” dedi.