• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “KÜÇÜK İŞLETMELER SOS VERİYOR”


 Küçük esnaf ve sanatkarların SOS verdiğini ve 2008 yılı başından bu yana kapanan esnaf ve sanatkar sayısında yoğun artış olduğunu, hemen hemen her gün işletmelerin el değiştirdiğini, ekonomik krize karşı gerekli tedbir alınmaz ise yıl sonunda kapanan iş yeri sayısında patlama yaşanmasından kaygı duyduklarını   anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Dünyayı saran krizin etkilerini yoğun şekilde hissetmeye başladık. Yılbaşından bu yana kapanan esnaf sayısı hızla artıyor. Bunu anlamak için rakamlara dahi ihtiyaç yok. Şöyle çevrenize bir bakıverin, iki gün önce açık olan dükkanların yerinde şimdi kiralık dükkan ilanları var. Görkemli şekilde açılışları yapılan mağazalar ise milyoncu pazarı oldu. Ekonomik önlemler alınmaz ise kapanmaların önüne geçilemez.” dedi.

             “BİZİ YOK SAYAMAZSINIZ”

            Ekonomik önlemlerin derhal alınması gerektiğinin ısrarla altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamasında, “Esnaf küresel kriz ortamında ayakta kalabilmek, acil ödemelerini yapabilmek, mal alabilmek için acil destek bekliyor. Bugün esnaf ve sanatkarın nefes alabilmesi için 2 milyar YTL’lik kredi biran önce çıkarılmalı. Kimse bu ülkenin üçte birlik nüfusunu oluşturan esnaf ve sanatkarı görmezden gelemez. Yeni açıklanan kredi paketinin içinde hizmet sektöründeki iki milyon esnaf ve sanatkar yoktur. Bu krediden yalnızca binde 2 lik bir kesim yararlanabilecektir. Bunun için de kredi kullanacak esnafın Bağ-Kur, SSK ve vergi gibi hiçbir borcu bulunmaması gerekiyor. Böyle esnafı da bu kriz ortamında bulmak zor” diye konuştu.

             “AB’NİN YAPTIKLARI DİKKATE ALINMIYOR” 

            Esnaf ve sanatkarın ülkenin ekonomik omurgası olduğunu ve kendi istihdamını kendisinin oluşturduğunu da kaydeden Palandöken, “Avrupa Birliği ülkelerinde küçük işletmelerin krizden zarar görmelerinin önüne geçmek için acil önlemler alınıyor, düşük faizli, uzun vadeli kredilerle desteklenerek ayakta kalmaları için büyük çaba sarfediliyor. Bizde ise halen bir gelişme yok. Avrupa Birliği ülkelerinde küçük esnafa gösterilen özen ülkemizde neden gösterilmiyor?  Büyük işletmeler en ufak bir ekonomik sıkıntıda  hemen işçi çıkarmaya başlıyorlar. İşsizlik yüzde 20’lere dayandı. Bizler kendi istihdamımızı kendimiz sağlıyoruz.  En fazla istihdam sağlayan, devletine yük olmayan bir kesimiz. Ekonomik kriz ve sıkıntıları çalışanlarımızla birlikte aşmaya gayret ediyoruz. Bizden kaynaklanmayan bir kriz  durumunda destek istemek hakkımız değil midir? Küçük esnafın ayakta kalması mutlaka sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.