• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “MİLLETE ALIŞVERİŞ MERKEZİ DEĞİL, HARCAMA YAPMAK İÇİN PARA LAZIM”


 2007 yılı sonunda 179 olan AVM sayısının şuan için 190 olduğunu ve 3 yıl içerisinde bu sayının 350’lere ulaşmasının beklendiğini anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Millete alışveriş merkezi değil, para lazım. Çünkü insanımızın harcama yapacak gücü kalmadı. AVM’ler görkemli açılıyor. Ancak aynı hızla da kapanmanın eşiğine geldiler. Yaptığımız uyarılar dikkate alınarak 150 milyar dolarlık bir hacme sahip olan perakende sektörünün kuralları konulsaydı bunlar yaşanmazdı.” dedi

Israrla perakende sektörünün kurallarını gelişmiş ülkelerdeki gibi konulmasını istediklerini yaptığı yazılı açıklamada anlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Çağdaş şehircilik anlayışıyla şehir plancıları AVM’ler için analiz yapmalı. Kontrolsüz ve kuralsız yan yana açılan büyük alış-veriş merkezlerinin sadece küçük esnafı değil kendilerini de etkileyeceğini daha önce söyledik. İnsanlar geçim sıkıntısı çekerken görkemli törenlerle açılan alışveriş merkezleri dünyanın neresinde var? Bilhassa birbirinin aynı konsepte  ardı ardına açılan AVM’lerde cirolar, yüzde 20 ile yüzde 50 arasında düşüş gösterdi. AVM’lerden şimdi feryatlar yükseliyor. Daha önce uyarmıştık, şimdi yine uyarıyoruz. Gerekli tedbirlerin alınması için illa da birilerinin batması mı lazım? Mevcut yaşanan sıkıntıya rağmen kimse ders almıyor, yeni AVM’lerin yapımı sürüyor. Belediyeler  şehir planlarını AVM’lere göre değil, insanlara göre yapmalı”
diye konuştu.

Alışveriş merkezlerindeki kalabalığın artık vakit geçirmek için dolaştığı, para harcamadığını ve gelir pastasının  bölünerek küçüldüğünü belirten Palandöken, “Biz ne Atakule esnafının nede Kalyondaki  dükkan sahibinin zarar etmesini istemeyiz. Oradaki dükkanların kirası, bizim esnafımızın sermayesinden fazla. Ama AVM’lerde bu ülkenin milli serveti. Atıl duruma düşmelerinin önüne geçilerek daha fazla açılmalarının önlenmesi gerekmektedir. Modern yaşamın getirdiği yeniliklerin karşısında değiliz. Ama şehir trafiğini etkileyen, modern ve çağdaş şehirciliğe ters, çarpık yapılaşmaya, haksız rekabete yol açan plansız açılan AVM’lere karşıyız. Bunun bir kuralı olması gerektiğini savunuyoruz. 150 milyar dolarlık perakende sektörünün kurallarını belirleyecek yasa acilen yapılmalı. Korkarım  hızlı ve kontrolsüz büyüyen perakende sektörü dengesini daha uzun müddet bulamayacak. Asıl sorun halkın alım gücünün olmayışıdır. Ücretler mutlaka artırılmalı ve piyasaya nakit girişi sağlanmalı. Kartlar dolu, halk minumum minumum yatırıyor. Dolayısıyla insanlar harcama yapamıyor. Onun için acilen piyasaya sıcak para girişi sağlanmalı”