• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN,“AKARYAKIT PİYASASINDAKİ KARTELLEŞME ÖNLENMELİ”


 Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarının dünya petrol fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak artırıldığını ancak, fiyat düşüşlerinde aynı aceleciliğin gösterilmediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Artışlarda acele eden akaryakıt sektörü nedense bu aceleciliği fiyatların indiği zaman göstermiyor. Bugün kamyoncu esnafı aracına mazot yerine yanmış yağ koyuyor. Acilen petrol piyasasındaki bu kartelleşme önlenmeli, bunun için de akaryakıt pompa satış fiyatlarını devlet belirlemelidir” dedi.

 “ARTIŞLAR GİBİ DÜŞÜŞLER JET HIZIYLA YANSIMIYOR”

            Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarının dünya petrol fiyatları yükselirken hiç zaman kaybedilmeden artırıldığına dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, “Fiyatlarını artırmadaki sürati nedense petrol fiyatları düşerken göremiyoruz. Yine yapılan fiyat indirimlerinin de dünya piyasalarındaki oranlarla eşdeğer olmadığı bir gerçek. Yüksek akaryakıt fiyatlarına vergileri sebep gösteriyorduk. Ancak, Rekabet Kurumunun raporuyla takke düştü, kel göründü” diye konuştu.

             “FİYATLARI DEVLET BELİRLEMELİ”

Akaryakıt piyasasının ülkemizde  fiyatların istenildiği gibi belirlendiği kartel piyasası olduğuna dikkat çeken TESK Genel Başkanı Palandöken, “Bunu yaparak yüksek karlar sağlayanların, kamyonuna mazot alamayıp, 10 numara yağla yükümüzü taşıyan kamyoncu esnafından daha çok seslerinin çıkmasını şaşkınlıkla izliyoruz. Bundan sonra akaryakıt pompa satış fiyatlarını devlet belirlemelidir. Akaryakıt  satış ve dağıtımı birkaç firmanın elindedir. Bu güçlü kartelin acilen engellenmesi lazım. Devlet ya akaryakıt pompa fiyatlarını belirlemeli yada keyfi fiyat belirlenmesinin önüne geçecek düzenlemeleri yapmalıdır” şeklinde konuştu.  

“60 BİN TON ŞARTI KALKMALI”

Rekabet hukuku bakımından akaryakıt ürünleri sektöründeki en önemli sorunun mevcut pazar yapısı olduğunu ve kalıcı bir rekabetin tesis edilebilmesi için bu yapının mutlaka değişmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Dağıtım şirketlerinin lisanslarının sürmesi için getirilen minimum 60 bin ton satış yapılması şartı kaldırılmalıdır” dedi.