• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN,"MERKEZ BANKASI PİYASALARA ETKİN MÜDAHALE ETMELİ”


 Döviz kurlarındaki yükselişin halkın harcamalarını ertelemeye yönelttiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,Son 3-4 gündür piyasalarda yaprak kıpırdamıyor. Merkez Bankası piyasalara etkin müdahale etmeli. Hükümet ise bu dönemde elektrik, doğalgaz ve akaryakıt gibi ürünlere zam yapmaktan kaçınmalı” dedi.

Ekonomide yaşanan son gelişmeler ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Döviz piyasalarında son günlerde izlenen kur yükselişleri, tüketicileri harcamalarını ertelemeye yöneltti. Son 3-4 gündür alışverişler durdu. Mal ve hizmet piyasalarında yaprak kıpırdamıyor. Bu durum, zaten sıkıntılar içerisinde ayakta durmaya çalışan esnaf ve sanatkarlarımızı son derece olumsuz etkilemektedir. Bu gidişe süratle dur denilmesi gerekmektedir. Sorunun çözümünde en büyük görev Merkez Bankasına düşmektedir. Merkez Bankasının döviz piyasalarına etkin müdahale ederek güven vermesi yaşamsal bir öneme haizdir. Krizin önlenmesinde hükümete de bazı görevler düşmektedir. En önemlisi piyasalardaki lokomotif girdi özellikleri nedeni ile doğalgaz, elektrik, akaryakıt gibi ürünlere bu dönemde zam yapılmasından dikkatle kaçınılması gerekiyor” diye konuştu.

Dünyada ki krizden en az zararla çıkmaya çalışan finans kuruluşlarının ellerindeki yatırım araçlarını nakde çevirmeye yöneldiklerini, dünyada rezerv paranın  yüzde 70’nin dolar bazında olması nedeni ile özellikle dolar talebinin arttığını ve bu talebin kurları yükselttiğini söyleyen  Palandöken, “Bu krizden ülkemizin en az düzeyde etkilenmesinin yegane yolu, Merkez Bankasının etkin müdahaleleri ile döviz piyasalarına güven vermesi gerekmektedir. Piyasalarda istikrarın tekrar sağlanabilmesi için bilhassa yerli yatırımcılar panikten kaçınmalıdır. Merkez Bankası kararlı ve tutarlı bir para politikası uygulayarak, piyasalardaki paniği önleyebilir ve sıkıntılar ancak bu şekilde aşılır” şeklinde konuştu.

Merkez Bankasının bu krizle sınava girdiğini söyleyen Palandöken tüm kurumların bu konuda Merkez Bankasına yardımcı olması gerektiğini söyleyerek, “Bilhassa Bankalar Birliği harekete geçerek, fırsatçılık yapan bazı bankaların kredilerin geri çağrılması anlayışı konusunda gerekli önlemleri almalıdır. Yetkili ve etkili tüm kurum ve kuruluşların piyasalardaki dengeyi daha da bozacak davranışlardan mutlaka kaçınması gerekmektedir.” dedi.