• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, "GÜNDE 6 MİLYON 150 BİN EKMEK İSRAF EDİLİYOR"


 Ülkemizdeki ekmek israfının günde 6 milyon 150 ekmek olduğunu ve bunun da mali boyutunun 1.5 milyon YTL’ye ulaştığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Tasarruf için herkes elini taşın altına koymalıdır. Yerel yönetimler ekmek üretiminde serbest piyasayı etkileyecek uygulamalardan kaçınmalı. En önemlisi ‘Ekmeği-ekmekçiye ver, bir ekmekte fazla ver’ atasözü unutulmamalıdır” dedi.

            Dünyanın en büyük buğday üreticisi ülkelerinden birisi konumunda olan Türkiye’nin, aynı zamanda en fazla ekmek tüketen ülkelerden de birisi olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son yıllarda bütün dünyayı etkileyen kuraklık ülkemizi de etkileyerek buğday üretimini azaltmıştır. En büyük on üreticiden biri olmamıza rağmen buğday ithal etmek zorunda kalıyoruz. Ülkemizdeki ekmek tüketimi gibi ekmek israfı da oldukça yüksek boyutlarda olduğundan tasarruf etmemiz şart”  diye konuştu.

Türkiye’de günlük ekmek üretiminin 123 milyon adet olduğunu ve bunun yaklaşık 6 milyon 150 bin adedinin yani yüzde 5’inin israf edildiğini kaydeden Palandöken, 123 milyon adet ekmeğin, standart 200 gram ekmek olarak düşünüldüğünde yaklaşık 24 bin 600 ton ekmek anlamına geldiğini ve dolayısıyla israfın da yaklaşık 1.200 tonlara ulaştığını belirtti. Bu rakamlardan kişi başına günlük 333 gram ekmek tüketildiğinin anlaşıldığını ifade eden Bendevi Palandöken, “İsrafın önlenmesi ülke ekonomisi bakımından son derece önemlidir. Toprak Mahsulleri Ofisince yapılan çalışma sonuçlarına göre günlük üretilen ekmeğin 2 milyon 340 bin adedi, yani yüzde 2’lik bölümü daha satılmadan fırınlarda israf ediliyor. Belediyelerin ekmek satışı yapmasıyla israfı daha da artırıyor. Geri kalan kısmı da evlerde, lokantalarda, otellerde ve kurum yemekhaneleriyle öğrenci yurtlarında israf edilmektedir. Özellikle öğrenci yemekhanelerindeki israf oranı yüzde 10 gibi yüksek boyutlarda bulunuyor. Bu israfın mali boyutu yılda 700 milyon dolar fakirleşmemize neden oluyor. İçerisinde bulunduğumuz ekonomik daralma sürecinde son derece önemli olan bu israfın önlenmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Tasarruf konusunda herkese sorumluluk düştüğünü belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesini ve alınacak önlemler konusunda herkesin elini taşın altına koymasını isteyerek, “Sorunun bilimsel olarak incelenerek ekmek israfının önlenmesi için alınabilecek tedbirler biran önce belirlenmeli ve bu tedbirlere riayet konusunda halkımızın, esnafımızın ve büyük tüketim birimlerinin yönlendirilmesi gerekmektedir. En önemlisi yerel yönetimler ekmek üretiminde serbest piyasayı etkileyecek uygulamalardan kaçınmalı. ‘Ekmeği ekmekçiye ver. Bir ekmekte fazla ver’ sözü unutulmamalı” dedi.