• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “MİLLİ EĞİTİME DAHA FAZLA PAY AYRILMASI LAZIM”


 2008-2009 Eğitim ve öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala, eğitim sorunlarını masaya yatıran TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, öğrenci velilerini de kırtasiye seçimi konusunda uyararak, “Ülkemizde her 23 öğrenciye 1 öğretmen düşmektedir. En önemlisi ülkemizde eğitime ayrılan pay yüzde 3.3 ile dünya ortalamasının altında. Milli eğitime daha fazla pay ayrılması lazım dedi.

 

            ANKARA -  2008-2009 Eğitim ve öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala, eğitim sorunlarını masaya yatıran TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, öğrenci velilerini de kırtasiye seçimi konusunda uyararak, “Ülkemizde her 23 öğrenciye 1 öğretmen düşmektedir. En önemlisi ülkemizde eğitime ayrılan pay yüzde 3.3 ile dünya ortalamasının altında. Milli eğitime daha fazla pay ayrılması lazım” dedi.

            “EĞİTİME AYRILAN PAY YETERLİ DEĞİL”

            2008-2009 Eğitim-öğretim döneminde alınması gereken önlemler hakkında yazılı açıklama ile uyarılarda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu eğitim ve öğretim yılında 14 milyon 500 bin öğrenci ve 630 bin öğretmenimize başarılar diliyorum. Milli eğitim ülke kalkınmasındaki en önemli unsurdur. Geleceğe ümitle bakmamızı sağlar. Gönül istiyor ki her şey dört dörtlük olsun ama maalesef sıkıntılar bitmiyor. Milli Eğitimin 2008 bütçesinin 2007 bütçesine göre yüzde 7,3 artışla 22 milyar 915,5 milyon YTL olmasına rağmen , GSMH oranı yüzde 3.3’de kalarak, Avrupa Birliği ve dünya ortalamasının altındadır. Bakanlığın bütçesinden yatırıma yüzde 0.58 gibi bir pay ayrılabilmiştir.  Yeni okul ve derslik ihtiyacının, bu ayrılan payla tamamlanması mümkün değildir. Halkımızın okul yapımındaki katkılarını şükranla anıyorum. 2007 senesinde 252 milyon YTL halkımızın katkısı var. 2007 yılı verilerine göre yapılan 14 bin 792 dersliğin yüzde 24’ü oranındaki  3 bin 530’u halkımızın katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu durum eğitime ayrılan payının artırılmasının şart olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.

            “1 ÖĞRENCİNİN EĞİTİM MASRAFI 400-500 YTL’DEN BAŞLIYOR”

Derslerin boş geçmemesi için gayret gösterilmesi gerektiğini belirten Palandöken, “Bu yıl 25 bin öğretmenin atanması yapıldı. Eylül ayında 10 bin öğretmen daha atanacak. Bu sayı yeterli olmasa da daha önce boş geçen derslerin dolu geçecek olması sevindiricidir. Milli eğitim sistemimizin sorunlarının yanında birde vatandaşımızın cebini yakan tarafı da var. Okulların açılmasıyla birlikte masraflarda artıyor. Bugün okula başlayacak bir öğrenci için 36 ila 40 kalem arasında bir masraf yapılacak olmasının maliyeti 400-500 YTL’den başlıyor. Alışveriş yapılırken okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklara hitap eden kırtasiye ve tekstil ürünlerinde sağlıklı ve kaliteli ürünleri seçmeye dikkat edin ve ucuz Çin mallarından uzak durun. Kırtasiye ihtiyacınızı mahalle esnafınızdan alın. Size kaliteli ve ucuz yerli mallarını önerecektir.” şeklinde konuştu.