• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “ESNAF HALKIN FAİZSİZ BANKASIYDI”


 Esnaf ve sanatkarların halkın faizsiz bankası konumunda olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bugün vatandaş kredi kartı borcunu kapatmak için ihtiyaç kredisi çekiyor. Bankaların kredi kartlarına uyguladığı yüzde 5.10’luk gecikme faizi oranı tefecilik değil de nedir?” dedi.

Kredi kartı kullanımı 2008 yılının ilk 6 aylık döneminde 2007’nin aynı dönemine göre yüzde 35 artış ile 87 milyar 700 milyon YTL olduğunu ve  kart sayısının 40 milyonu geçtiğini kaydeden Bendevi Palandöken, “Vatandaş, Ocak-Haziran 2008 döneminde 31 milyar YTL ihtiyaç kredisi kullanarak, tüketici kredileri toplamı 75 milyar 049 milyon YTL’ye  fırlamış ve 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 44 artış göstermiştir. Kredi kullanan vatandaşlarımızın sayısı ise 8 milyon 351 bin kişiye çıkmıştır” diye konuştu.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Takipteki kredi kartı borcunun 2.2 milyar YTL olması, belki oransal olarak fazla gözükmeyebilir. Ancak, insanlar borç içindeyiz ödeyemiyoruz diyorlar. İhtiyaç kredisi miktarı Haziran ayı sonunda 30 milyar 979 milyon YTL’ye ulaşmış. Geçen yıldan bu yana yüzde 55 artış var. İhtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı 6 milyon 236 bin kişi, yani kişi başı ortalama 5 bin YTL kredi çekilmiş. Bu kredilerin çoğunluğu kredi kartlarına olan borçların ödenmesi için çekilen kredilerdir. Bankaların kredi kartlarının aylık gecikme faizi ortalama yüzde 5.10, tüketici ihtiyaç kredisi faiz oranı ise aylık ortalama 1.80 olduğu için insanlar borçlarını bu şekilde kapatmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

ESNAF HALKIN FAİZSİZ BANKASIYDI

 Veresiye defterinin halen günümüzde var olduğunu belirten Palandöken, “Ne eskiden ne de günümüzde hiçbir esnaf ve sanatkar veresiye verdiği bir mal için faiz uygulaması yapmamıştır. Çünkü, bu Ahi Evran geleneğine aykırıdır. Yıllık yüzde 11 enflasyon beklentisi ortadayken bankaların yıllık yüzde 55-60 gecikme faizi uygulaması insaf ölçülerine sığar mı? Kredi kartından borçlandırıp, aynı banka düşük faizle tüketici kredisi satarak borcunu kapatması için kampanya düzenliyor. Vatandaş borçlanmış, şimdi nasıl kurtulurum diye çırpınıyor.” şeklinde konuştu.

Bu uyarıları yaparken tüketicinin bilinçlenmesine de katkıda bulunmayı ihmal etmediklerini, kredi kartının doğru kullanıldığında hayatı kolaylaştırdığını daha önceki açıklamalarında da vurguladıklarını belirten Palandöken, “Vatandaşlarımız kredi kartı kullanımında artık daha bilinçli hareket etmeli.Kredi kartının minimum ödeme tutarına asla aldanmasın. Taksitli alış-verişlerinize de dikkat edin. 12 ay taksitle yaptığınız alışveriş gibi beş altı kez daha yaptığınızda taksit miktarınız bir anda yükseliverir. Bir yılınız ipotek altına girmiş olur. Asgari ödeme tutarını ödeyerek de  borçtan asla kurtulamazsınız.” dedi.