• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN,“YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YÜRÜRLÜĞE KONULMALI VE KÜÇÜK İŞLETMELER GÖZARDI EDİLMEMELİ”


 

Cumhuriyet tarihinden bu tarafa tüm yatırım teşviklerinden büyük işletmelerin faydalandığını ancak bu yapının artık dünyada iflas ettiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Acilen küçük işletmelerin göz ardı edilmediği yeni teşvik sistemi yürürlüğe konulmalı” dedi.  

ANKARA -  Cumhuriyet tarihinden bu tarafa tüm yatırım teşviklerinden büyük işletmelerin faydalandığını ancak bu yapının artık dünyada iflas ettiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Acilen küçük işletmelerin göz ardı edilmediği yeni teşvik sistemi yürürlüğe konulmalı” dedi.

Hazine’nin Ocak-Haziran döneminde teşvik belgesine bağladığı yatırım projelerinin incelenmesinden, bir kişilik ilave istihdamın 270 bin YTL’lik bir yatırımı gerektirdiğinin altını çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülkemizin yatırım ve istihdam sorununu çözüme kavuşturmakta handikap oluşturan bu rakamsal tutarın, devletin teşvik politikalarının başarısızlığının kanıtı olduğunu söyledi.

Palandöken, ülkemizin teşvik sisteminin büyük işletmeleri esas aldığını ve yalnızca bunların yatırımlarını özendirdiğini, küçük işletmeler ile esnaf ve sanatkarların yatırım ve yeni işyeri açma girişimlerinin teşvik sisteminden yararlandırılmadığını ifade etti.  Cumhuriyetimizin ilk yıllarından bu yana yürürlüğe konulan tüm “Yatırımları teşvik önlemleri”nin hep büyük işletmeleri esas aldığını belirten Palandöken, “Teşvik sistemimizin başarısızlığı, başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere küçük işletmelerimizin hep göz ardı edilmiş olmasının sonucudur” diye konuştu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Zafer Çağlayan’ın da bu gerçeği tespit ettiğini söyleyen Palandöken, Sayın Bakanımızın, mevcut teşvik sisteminin topyekün silinip yeni bir teşvik sisteminin yürürlüğe konulması gerektiği görüşüne katıldığını söyledi.

 Palandöken, yeni teşvik sisteminde esnaf-tacir, sanatkar-sanayici, küçük işletme-büyük işletme ayrımı yapılmaksızın tüm girişimcilerin desteklenmesi gerektiğini, yatırımların ve istihdamın ancak bu şekilde arttırılarak Türkiye’nin gündemdeki en önemli sorunu olan işsizliğin kısmen de olsa önlenebileceğini ifade etti. Büyük girişimcilerin her bir kişilik istihdam için ortalama 270 bin YTL’lik gibi çok yüksek yatırım yapması gerektiğini de ifade eden Palandöken, “Esnaf ve sanatkarlarımız ile küçük girişimcilerimizin, teşvik edilmeleri halinde bu rakamların çok altında yatırım tutarlarıyla istihdama katkı yapılabilir. Bugün ülkemizde faaliyet gösteren 1 Milyon 800 bin esnaf ve sanatkar büyük ekonomik sıkıntı içinde. Her esnaf ve sanatkarın yanında en az bir çırak, kalfa veya ustanın istihdam edildiği varsayıldığında, bir kriz anında veya bu kesime destek verilmemekte ısrar edilmesi durumunda, zorunlu olarak istihdam dışı kalacak. Bu 1 milyon 800 bin çalışana devletin yeniden iş oluşturabilmesi için 1.800.000 x 270 bin YTL = 486 Katrilyon TL kaynağa ihtiyaç var. Böylesi muazzam bir kaynağın temini bugün Türkiye Cumhuriyetinin olanakları çerçevesinde mümkün değil. Böylesi büyük bir kaynak ihtiyacı, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin bile altından kalkabilecekleri bir olay değildir. Diğer taraftan bu rakamlar, esnaf ve sanatkarlarımızın yalnızca yanlarında çalışanlar dikkate alındığında dahi bugün ülkemizde 486 Katrilyon TL’lik bir yatırımın sahipleri olduğu gerçeğini ortaya koyar ki, bu bile tek başına esnaf ve sanatkarlarımızın önemsenmesi ve desteklenmesi gereken bir ekonomik kesim olduğunun kanıtıdır” şeklinde konuştu.

Açıklamalarına, bütün dünyada yatırımları teşvik tedbirlerinin küçük işletme-büyük işletme ayırımı yapılmaksızın sürdürüldüğünü söyleyerek devam eden Palandöken, yatırımların teşvikini belirli büyüklüklere bağlayan teşvik sistemlerinin artık iflas ettiğini ve teşvik sistemimizin bütünüyle yeni baştan ele alınarak AB standartlarında yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Palandöken, “1.8 Milyon esnaf ve sanatkarı yok sayan bir teşvik sistemi başarılı olamaz. Geçmiş uygulamalar bu görüşümüzü doğrulamaktadır.” dedi.