• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN; “KREDİ KARTI YAŞAM STANDARDIMIZI YÜKSELTMİYOR, GEREKSİZ HARCAMALARI ARTIRIYOR VE BİZİ BORÇ ALTINA SOKUYOR”


 

Kredi kartı sayısının 40 milyona dayandığını ve küçük plastik kartların hayatımızı kuşattığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Veresiye defterini rafa kaldıran, küçük plastik kartlar hayatımızı kuşattı. Plastiği doğa bile kabul edip, sindiremiyor. Vatandaş ne yapsın? Halkımızın itimatı lütuf sanıp karta sarılmaması lazım. Bir gün bu harcamaların bedelinin isteneceği unutulmamalıdır” dedi.

            KREDİ KARTI, HARCAMALARIMIZI YÜKSELTİYOR

2002 yılında 15,7 milyon olan kredi kartı sayısının 2008 yılının ilk altı ayında 40 milyona ulaşarak 2.6 kat artış gösterdiğini, kredi kartının doğru kullanıldığında hayatı kolaylaştırdığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, “Doğru kullanıldığında hayatımızı kolaylaştırdığı  için prensipte kredi kartı uygulamalarına karşı değiliz. Ancak, dar gelirli vatandaşlarımızın ödeme gücü yokken, yüksek limitli kartların bu kadar kolay dağıtılması sorun yaratıyor. Ailelerin parçalanmasına neden oluyor. Çünkü, kredi kartı kullanma kültürü yok. Bana kredi kartı nedir derseniz size şunu söylerim: İtimadı lütuf sanıp karta sarılma, bir gün isteyecekler darılma. Kredi kartının sadece bir ödeme aracı olduğunu unutmamamız gerekir. Kredi kartı yaşam standardımızı yükseltmiyor, gereksiz harcamalarımızı artırıyor ”

-“KREDİ KARTI BORÇLANMASI 6 YILDA 6 KAT ARTTI”

Rakamlarla oynayarak sorunu hafifletmemek gerektiğini de belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Altı yıl içinde 2.6 kat artan kredi kartı sayısının içinde borcunu ödeyemeyenlerin oranı yüzde 6.18’dir. Vatandaşımızın  2002 yılında borcunun gelirine oranı yüzde 4.7 iken bu oran 2007 yılında 29.5'e çıkmış durumda. Yani altı yılda 6 kat büyümüş. Bu küreselleşmenin ve tüketim toplumuna dönüşme eğiliminin bir sonucudur. Bankalar, devlet tahvilinden elde ettikleri gelirlerinin azalması nedeniyle yeni kaynak temini amacıyla vatandaşa kredi kartı pompalıyorlar. Bu da Bankaların, perakende sektörüne giren büyük sermaye ile birlikte tüketimi körüklemesinden başka bir şey değildir” diye konuştu.

Bankaların kart verirken, ince eleyip sık dokuması gerektiğini de anlatan Palandöken, “Halkımız da bütçesine göre, ihtiyaçlarını iyi belirleyerek harcama yapması gerekmektedir. Tüketim bilincinin geliştirilip, ihtiyaçlarımız kadar harcama yapmayı artık öğrenmeliyiz.Tuzak ürünlere kanmamalıyız. Şurası çok iyi bilinmelidir ki,  ülke kalkınmasının temeli tasarruftur. dedi