• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “İŞÇİ VE MEMUR MAAŞ ZAMLARI ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLMALI”


 Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, enflasyon rakamlarının bu kadar düşük çıkmasına bir anlam veremediğini belirterek, “Enflasyon bu kadar düşük ise esnafın veresiye defteri neden kabardı? En önemlisi alışveriş merkezleri (AVM) lerde neden kira indirimine gidiliyor? İşçi, memur ve emekliye yapılacak maaş zamları enflasyonun üzerinde olmalı. Çünkü, halkın alım gücü her geçen gün daha kötüye giderken esnaf siftahsız dükkan kapatıyor” dedi.

“SICAK ÇORBA NASIL KAYNAYACAK?”

Veresiye defterinin hızla kabardığını, esnafın işçi, memur ve emekliye yapılacak olan maaş zammını beklediğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ödeme yapamıyor, sattığını yerine koyamıyor. Esnafın dayanma gücü kalmadı. Enflasyon çift haneye çıktı. En önemlisi piyasadaki temel tüketim ve gıda maddelerindeki fiyat artışları açıklanan enflasyonun da kat kat üzerinde çıkarak, halkın harcama gücünü daha da düşürüyor.  Açıklanan enflasyon rakamının işçi-memur ve emeklinin enflasyonu olmadığını, gerçekte dar gelirlinin mutfağında kullandığı temel gıdalar ve 3 beyazın fiyatlarındaki artışın çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Mevsimsel etki ve giyim sektörünün erken indirime gitmesi dönemsel olarak enflasyon artış hızının düşük çıkmasına etkisi olabilir. Ama Temmuz ayından sonra elektriğin, doğal gazın, şebeke suyunun fiyat artışlarının etkisini göreceğiz. Hepimizin bildiği yılın son dört ayında vatandaşımızın masraf aylarıdır. Okulların açılacağı, ısınma masrafının artacağı, sofralarda sıcak çorbanın kaynayacağı bu aylarda  verilecek 2,8 oranındaki zammın etkisi ne olacak? Vatandaşımızda hayal kırıklığı yaratmıştır” diye konuştu.

Bağ-Kur emeklisine yüzde 10 zam verildiğinde bile en düşük Bağ-Kur emekli maaşının 451.-YTL olacağını ve yüzde 90 emeklinin açlık sınırın altında kaldığını hatırlatan Bendevi Palandöken, “Verilecek zam işçinin, emeklinin ve memurun alım gücünü artıracak, bir nebze olsun nefes aldıracak oranda olmalı” Şeklinde konuştu.