• E-Posta
  • Yazdır

ALMAN WIESBADEN, KOBLENZ VE DUSSELDORF ZANAATKARLAR ODALARININ TEKNİK DESTEĞİ İLE TESK, ÜYELERİNİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRECEK


 

İş Sağlığı ve Güvenliği konusuna büyük önem verdiklerini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “AB desteği ile üyelerimizi iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

            Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu tarafından hazırlanan, esnaf ve sanatkarların iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesini amaçlayan “Esnaf-Sanatkar İşletmelerine İş Sağlığı ve Güvenliği Bilinci Kazandırılması” Projesinin Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye değer bulunduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Temmuz 2008’den itibaren uygulamaya konulan Proje ile esnaf ve sanatkarların iş sağlığı ve güvenliği alanında bilgilendirilmesini amaçlayan bir dizi faaliyet gerçekleştireceklerini söyledi.

            Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu doğrultuda toplantılar yapılacak, eğitim materyalleri hazırlanacak, iş sağlığı ve güvenliği açısından riskli gruplar için bilgilendirme dökümanları hazırlanarak dağıtılacak. Tüm bu faaliyetlerde Projede ortak olarak yer alan Alman Wiesbaden, Koblenz ve Dusseldorf Zanaatkarlar Odalarının teknik desteği alınacak. Almanya’da bu konularda yapılan çalışmalar değerlendirilerek iyi uygulama örnekleri Türkiye’ye uyarlanacak ve uygulamaya konulacaktır. Projeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü de iştirakçi olarak destek vermektedir” dedi. 

Ülkemizde iş kazalarının yüzde 70’inden fazlasının küçük ve orta ölçekli işletmelerde meydana geldiğinin altını çizen Palandöken, “Bu gerçek; esnaf ve sanatkarların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal düzenlemelerde ve diğer çalışmalarda öncelikli kesim olarak ele alınması gerektiğini ortaya koyuyor.   

Esnaf ve sanatkarlarımız bu alanda yeterli bilgiye sahip değildir ve bilgiye ulaşma imkanları sınırlıdır. Yaşanan sorunları çözmek için ise, var olandan farklı bir yaklaşımın benimsenmesi ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu yaklaşım, bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye dayanmalıdır. Esnaf ve yanında çalışanlar iş sağlığı ve güvenliğini kanunlar emrettiği için değil, kendileri için bir ihtiyaç olarak algılamalıdır. İş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri de önlemeye dayalı bir yaklaşımı benimsemeli ve cezalandırma yerine bilgilendirme, bilinçlendirme, uygulama, denetim, uyarma ve nihayetinde son aşamada cezalandırmaya dayalı olmalıdır” diye konuştu. .   

            Bu yaklaşımı çalışma hayatına yerleştirebilmek, esnaf ve sanatkarlar için bir ilki hayata geçirmek üzere Esnaf-Sanatkar İşletmelerine “İş Sağlığı ve Güvenliği Bilinci Kazandırılması” Projesini Avrupa Birliğinin ve ortaklarının desteğiyle uygulamaya koyduklarını belirten Palandöken, “TESK olarak esnaf ve sanatkarlarımızın yanlarında çalışanların çalışma ortamlarında sağlık ve güvenliklerinin sağlanması, çalışma hayatından kaynaklanan riskler hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi konusuna büyük önem vermekteyiz. Bu öneme binaen hazırlanan Proje esnaf ve sanatkarlar ve ülkemiz çalışma hayatı açısından önemli bir boşluğu dolduracaktır. Özellikle iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni bir kanunun yürürlüğe konulması tartışılırken, TESK olarak uygulamaya başladığımız bu Proje ile iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları arasında sinerji ortamı yaratılacaktır” şeklinde konuştu