• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “FAİZLERİN ARTIŞI YATIRIM VE ÜRETİMİ DÜŞÜRÜR, İŞSİZLİĞİ ARTIRIR”


 

Merkez Bankasının kısa vadeli faiz oranlarını 0.50 puan artırmasının yatırım ve üretimi caydıracağını, işsizliği artıracağını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yükselen faiz oranları, iç talebin daha  fazla kısılmasına ve gerilemesine yol açacaktır. Türkiye dünyada faiz oranı en yüksek ülkeler arasında yer alıyor. Yani dünya faiz oranlarını indiriyor, Türkiye bindiriyor” dedi.  

ANKARA - Merkez Bankasının kısa vadeli faiz oranlarını 0.50 puan artırmasının yatırım ve üretimi caydıracağını, işsizliği artıracağını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yükselen faiz oranlarının iç talebin daha  fazla kısılmasına ve gerilemesine yol açacaktır. Türkiye dünyada faiz oranı en yüksek ülkeler arasında yer alıyor. Yani dünya faiz oranlarını indiriyor, Türkiye bindiriyor” dedi.  

Dünyada Türkiye’nin faiz oranı en yüksek ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, kredi faiz oranlarının yüksekliğinin yatırıma ve üretime tahsis edilecek kaynakların alternatif maliyetini artırdığını ve bu konuda caydırıcı rol üstlendiğini” söyledi.  

“PİYASALARDA YAPRAK KIMILDAMIYOR”

Piyasalarda yaprak kımıldamadığı bir dönemde faiz yükseltme kararının piyasaları daha da daraltacağını anlatan Bendevi Palandöken, sıcak paranın yurt dışına geri dönüşünü önlemek amacıyla alınan bu kararın ülke ekonomisi için uzun vadede hayırlı sonuçlar ortaya koymayacağını söyledi. Japonya’da faiz oranının 0.50 iken ülkemizde bu rakamın 16.25 olduğunu ve aradaki marjın çok yüksek seyrettiğini hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İngiltere, Kanada, Tayvan ve ABD’de faiz oranlarının düşürüldüğü bir dönemde ülkemizde faiz oranlarının dünya standartlarının çok üzerine çıkarılmasını yadırgadığını” söyledi. 

Yatırım ve üretime karar verenlerin yatırım ve üretime tahsis edecekleri paranın alternatif maliyetini dikkate aldıklarını, kredi faizlerinin yükseldiği durumlarda yatırım ve üretimin getirisinin faiz yükünü karşılamadığını söyleyen Bendevi Palandöken, bu durumun mevduat faizleri yükseldiği için parayı işe yatırmak yerine bankaya yatırmayı daha kazançlı hale getireceğini kaydederek, “Yükselen faiz oranlarının ekonomideki dinamizmi süratle aşağıya çekmektedir. Anadolu’da esnaf zaten zor durumda. Yükselen faiz oranları iç talebin daralmasına yol açarak zaten siftah yapamayan esnafı daha da zor durumlara düşürecektir” dedi.