• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “ENFLASYONU ENERJİ VE GIDA FİYATLARI ARTIRIYOR”


 Enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın enflasyonun artışındaki asıl kaynak olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Akaryakıttaki vergiyi azaltın, enflasyon düşsün. Merkez Bankası dövizin yükselmesini engelliyor. Benzin, rafineri çıkış fiyatının yüzde 219 fazlasına satılıyor. Akaryakıttan alınan vergiler 30 milyar YTL” dedi.  

ANKARA - Enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın enflasyonun artışındaki asıl kaynak olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Akaryakıttaki vergiyi azaltın, enflasyon düşsün. Merkez Bankası dövizin yükselmesini engelliyor. Benzin, rafineri çıkış fiyatının yüzde 219 fazlasına satılıyor. Akaryakıttan alınan vergiler 30 milyar YTL” dedi.  

SEBZE TARLADA BEDAVA

Akaryakıttan alınan vergilerde dünya rekorunu elinde bulunduran Türkiye’de enflasyonun daha fazla yükselmemesi ve hatta düşmesi için akaryakıttan alınan vergilerin indirilmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Fiyatlar, taşımacılık maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle artıyor. Akaryakıta zam yapıldığı zaman domates de zamlanıyor. Oysa domates ve salatalık gibi ürünler tarlada neredeyse bedavaya satılıyor. Ancak diğer taraftan da vatandaş fiyatların yüksekliği nedeniyle meyve ve sebze yiyemiyor. Bu nedenle taşımacılık sektöründe fiyatlar ucuzlarsa enflasyon da düşer” diye konuştu.  

MERKEZ BANKASI DÖVİZİN YÜKSELMESİNİ ENGELLİYOR

Türkiye’de uzun yıllardır talep enflasyonu değil, maliyet enflasyonu yaşandığını da belirten Palandöken, “Merkez Bankası, maliyetler yükselmesin diye dövizin artmasını engelliyor ama bu da YTL faizlerini yüksek tutarak mümkün olabildiği için devletin borçlanma maliyetlerini çok büyük oranda artırıyor. Akaryakıttan alınan vergiler düşürülürse hem enflasyon düşer, hem de Devlet, vazgeçtiği vergiden daha fazlasını borçlanma maliyetlerinin azalmasıyla telafi etmiş olur” şeklinde konuştu.   

AKARYAKITTAN 30 MİLYAR YTL VERGİ ALINIYOR

Akaryakıttan alınan vergilerin esnafı çok büyük sıkıntıya soktuğunu belirten Bendevi Palandöken, benzinde rafineri fiyatının yüzde 180’i kadar vergi olduğuna ve akaryakıttan alınan vergilerin 30 milyar YTL’yi bulduğuna dikkat çekerek, “100 YTL’lik benzinin 56,39 YTL’si KDV ve ÖTV’ye gidiyor. Günde 100 YTL’lik benzin alan bir taksici ayda yaklaşık 1700 YTL, yılda da 20.000 YTL ÖTV ve KDV ödüyor. Esnafın üzerindeki görünmeyen vergi yükü anormal boyutlara ulaştı. Aynı şekilde, kamyoncu esnafımız mazot fiyatlarının yüksekliği nedeniyle kontak açamıyor. Vergi oranlarının azaltılması yüzde 30’lara varan akaryakıttaki kaçağı da azaltacaktır. Dolayısıyla akaryakıtta bir vergi indirimi, başta esnaf ve çiftçi olmak üzere hem vatandaşı hem de devleti rahatlatacaktır” dedi.