• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN; “ESNAF TURİZM SEKTÖRÜNDEN PAYINI ALAMIYOR”


 

Ülke olarak turizmdeki gelir hedefinin artırılması ve 50 milyar doların altına inmemesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkar turizm sektöründen payını alamıyor. Otellerde uygulanan her şey dahil sistemi piyasayı daraltmaktadır. Turizm faaliyetleri tüm yıla ve ülke geneline yayılmalıdır” dedi.

Turizm sezonunda doluluk oranının yüksek olduğunun söylenmesine rağmen esnafın durumunun hiç de iyi olmadığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken yaptığı açıklamada turizmde hedeflerin büyütülmesi ve turizm faaliyetlerinin ülke geneline yayılmasını istedi.

“TURİSTLERİN ÖZGÜRCE DOLAŞIMI ENGELLENİYOR”

2007 yılında 27 milyon 215 bin turistin ülkemize 18 milyar 487 milyon dolar bıraktığını ve  2008 yılının ilk üç aylık döneminde ise  geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.4 artış kaydedildiğini anlatan Palandöken, “Turistlerin yoğun olarak geldiği  yörelerdeki esnafımızın durumu hiçte iyi değil. Her geçen yıl esnafımız bir önceki yılı mumla arıyor. Alışveriş düşüyor. Turizm bölgelerindeki büyük tatil köylerinin uyguladığı her şey dahil sisteminin küçük esnaf ve sanatkara hiçbir faydası yoktur. Turistler, otelden çıkmadan tatilini bitirmekte ve alışveriş yapmadan ülkemizden ayrılmaktadırlar. Turla dolaştırılan turistler ise anlaşmalı merkezlerde gezdirilmekte, özgürce dolaşmaları engellenmektedir. Bu da hem turizm gelirini düşürüyor hem de esnafımıza yansımıyor” diye konuştu.

“KIŞ VE YAZ SPOR MERKEZLERİ TURİZME KAZANDIRILMALI”

Turizmin ithal girdilerinin az olması ve yurtiçi katma değerinin yüksekliği yanında işsiz milyonlarca Türk gencinin iş umudu, esnafın aş kapısı olduğunu söyleyen Palandöken, “Turizm gelirleri aynı zamanda cari açığın finansmanında da büyük rol oynamaktadır. Artık yeni bir “Turizm Politikası” oluşturulmalı, ülkemizin turizm gelirleri hedefi 50 milyar dolar olmalıdır. Yerel yönetimler de turizm faaliyetlerini artırmalı, Devletimiz de bu konuda yerel yönetimlere destek vermelidir. Birçok otelimiz Kasım-Nisan aylarını boş geçiriyor, gelirler azalıyor, istihdam düşüyor. Erzurum-Palandöken, Kayseri-Erciyes, Çankırı-Ilgaz, Gümüşhane-Zigana tesisleri gibi pek çok kış ve yaz sporları merkezi turizme mutlaka kazandırılmalı” şeklinde konuştu.

            TURİZMDE TANITIM VE PAZAR ATAĞINA GEÇİLMELİ 

Sadece deniz-kum-güneş turizmine yönelmeyip, yat turizmi, termal-sağlık turizmi, kongre-fuar turizmi, yayla turizmi ve Anadolu illerini hareketlendirecek İpek Yolu turizmi gibi çeşitliliğimizin hızla geliştirilmesi gerektiğini kaydeden TESK Başkanı Palandöken, “Yeni müşteri ve ülke gruplarına göre tanıtım ve pazarlama atağına geçilmeli, Anadolu esnaf ve sanatkarları da geleneksel ürünlerini geliştirerek yerel turizme ivme kazandırmalıdır. Bunun için esnaf ve sanatkarın desteklenmesi ve alt yapının oluşturulması acilen gerekmektedir” dedi.