• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “ÇİFTÇİYE UYGULANAN 1 YILLIK BORÇ ERTELEME ESNAFA DA UYGULANMALI”


 

Çiftçi borçlarının 1 yıl süre ile ertelenmesi ile ilgili açıklamada bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve Sanatkar kesimimizin büyük çoğunluğunun işi çiftçi aileleri ile yapılan ticaretten dönmektedir. Kuraklık nedeniyle çiftçi borçları ertelendiği gibi esnaf ve sanatkarlarında borçları ertelenmeli. Çünkü, esnaf ve sanatkarın işi çiftçi ile birlikte dönüyor” dedi.

 “KESİMİMİZ ZOR GÜNLER YAŞIYOR”

Esnaf ve sanatkarın kuralsızlık ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle sürekli sıkıntılar yaşadığını ve son zamanda siyasi gelişmelerin ekonominin önüne gecmesinden dolayı piyasada sıkıntıların arttığının altının çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle esnafımız neredeyse siftahsız dükkan kapatıyor. Küresel kuraklık nedeniyle çiftçimize sağlanan borç erteleme kararını saygı ile karşılıyoruz. Ancak, esnaf ve sanatkarlarımızda çiftçiler ile aynı katağoride değerlendirilmelidir. Yani çiftçi kesiminde olduğu gibi esnaf ve sanatkarlarımızın da borcu en az 1 yıl süreyle ertelenmelidir. En önemlisi yapılan uygulamanın ülke genelinde olmasa bile Doğu ve Güneydoğu’da çiftçiye uygulanmakta olan teşviklerin aynısı esnaf ve sanatkara uygulanmasıdır” diye konuştu.

 “VERGİ VE BAĞ-KUR PRİMLERİNİ ÖDEYEMİYORUZ”

Çıkarılan prim affına rağmen esnaf ve sanatkarın başta vergi, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarını ödemekte zorlandığını anlatan TESK Genel Başkanı Palandöken, “Acilen kesimimiz için borç ertelemesine gidilmeli. Piyasalardaki durgunluk nedeniyle esnafımız büyük sıkıntılar yaşıyor. Bunun için çiftçilerimiz için alınan önlemler gibi esnaf ve sanatkar kesimine de iyileştirmeler yapılmalı. Prim affı çıktı. Ama bakın bakalım kaç kişi ödeyebilecek. Geçmişte de aynı aflar çıkmıştı. Ancak, beklenen ilgiyi görmedi. Çünkü, çıkarılan yasalarda aksaklıklar var. Öncelikle ödeme süresi çok kısa. Görüşümüz alınarak bu yasalar çıkarılmış olsa. Hem başarıya ulaşır, hem de aynı sorunlar sürekli tekrar etmez” şeklinde konuştu.