• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “İŞSİZ SAYISI 2 MİLYON 642 BİNE ULAŞTI” , “KÜÇÜK İŞLETMELERİN KAPANMAMASI İÇİN TEDBİR ALINMAZ İSE BU SAYI DAHA DA ARTAR”.


 

İşsiz sayısının 2 milyon 642 bine çıktığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, küçük işletmelerin piyasa dışına çıkmasıyla işsiz sayısının artacağına dikkat çekerek, Anayasa’nın 173’üncü maddesi gereği, Devletin esnaf ve sanatkarları koruyucu tedbirleri süratle almasını istedi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan 2008 Yılı Şubat Ayı Hane Halkı İş Gücü Araştırması Sonuçlarını ve Merkez Bankası tarafından faiz oranlarının 0.50 oranında artırılmasını değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Resmi işsizlik oranının yüzde 11.6’ya yükselmesi ve işsiz sayısının önceki yılın aynı ayına göre 55 bin, bir önceki aya göre ise 75 bin kişi artarak 2 milyon 642 bin kişiye ulaşması son derece önemli bir gelişmedir.” dedi.

İşsiz sayısının ekonomik büyümeye karşın gerilememesinin son derece dikkat çekici olduğuna da vurgu yapan Bendevi Palandöken, “Kamuoyunun dikkatinden kaçan önemli bir nokta bulunmaktadır. Bu, bir yandan sanayide giderek yaygınlaşan yenilikçilik (inovasyon) anlayışı ve bunun sonucu sağlanan teknolojik gelişmeler, işgücüne olan talebi azaltılırken diğer yandan da sanayideki konsolidasyon sonucu piyasa dışına itilen sanayi işletmelerinden açığa çıkan işgücünün işsiz rakamlarını yükseltmesidir. Buna paralel olarak tarımdaki gerilemeyle, esnaf ve sanatkar işletmelerindeki kepenk kapatma olayları da bu olumsuz gelişimi desteklemiştir” diye konuştu.

 Bu bağlamda olmak üzere, ekonomide ve toplumda yaşanan değişim ve dönüşüm sürecinin, esnaf ve sanatkar işletmelerini piyasa dışına itmesinin önemini vurgulayan Palandöken, işsiz sayısındaki artışın önemli bir bölümünü de bu gelişmenin oluşturduğunu söyledi.

Palandöken konuşmasını şöyle sürdürdü, “Çözüm, Anayasamızın 173’üncü maddesinde öngörülen, Devlet Esnaf ve Sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır amir hükmü gereğinin yerine getirilmesidir. Esnaf ve Sanatkar işletmelerinin kapanması nedeniyle açığa çıkan atıl işgücünün mesleki eğitimle yeni alanlara yönlendirilmesi konusunda bugün Devletçe yapılan çalışma ve özendirmeler hiç de yeterli değildir. Hükümetten bu konuda acil çözümler bekliyoruz. Ülkemizde işgücü analizleri yapılırken genelde işgücü piyasasına yeni katılacak dönemsel işgücü sayısı ele alınmakta ve bu sayı büyüme oranları ve yeni istihdam kapasiteleriyle karşılaştırılmaktadır. Söz konusu işgücü analizlerinde; tarımdaki gerileme ile esnaf ve sanatkar işletmelerinin kapanması dolayısıyla açığa çıkan işgücünün, istihdam olanaklarını sınırlayan etkisi üzerinde maalesef durulmamakta ve dolayısıyla analizler bu haliyle eksiklikler içermektedir. Konunun bu boyutunun da dikkate alınarak analizlerin yenilenmesi ve işsizliği azaltacak önlemlerin buna göre belirlenmesi gereği vardır.”

“FAİZLERİN ARTIRILMASI İŞSİZLİĞİ VE DURGUNLUĞU ARTIRIR”

Merkez Bankası’nın gecelik borçlanma faiz oranlarını yükseltmeye  başlamasının ekonomideki durgunluk ve işsizlik sorunlarını daha ağırlaştırarak içinden çıkılamaz hale getireceğini kaydeden TESK Genel Başkanı Palandöken, “Para Politikası Kurulu’nun 0.5 puanlık artırımla gecilk borçlanma faizini yüzde 15.75’e, borç verme faizini de yüzde 19.75’e çıkarması ekonominin büyüme hızının düştüğü, işsizliğin yükseldiği bir dönemde büyüme hızını iyice yavaşlatıp, işsizliği daha da büyütecektir” dedi.