• E-Posta
  • Yazdır

PERAKENDE SEKTÜRÜ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA SONUÇLARINI DEĞERLENDİREN PALANDÖKEN, “ACİLEN BÜYÜK MAĞAZALAR KANUNU ÇIKARILMALI”


 Perakende sektörü üzerinde yaptığı araştırma sonuçlarını değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Araştırma sonuçları da göstermektedir ki küçük esnaf ve sanatkarımız bitme noktasına gelmiştir. Daha kötü sonuçların ortaya çıkmasını istemiyorsak acilen TBMM’ye sevk edilen Büyük Mağazalar Kanunu çıkarılmalıdır” dedi.

            Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Araştırma Şirketlerinden NIELSEN’in her yıl gerçekleştirdiği “Perakendeci sayılarını tespit” çalışmasıyla güncelleştirdiği verilere göre 1998’de 2135 olan hiper, süper ve zincir market sayısı 2008 itibariyle 8257’ye ulaştığı görülmekte olduğunu belirtti.

 Araştırmada,  global zincirlerin Türkiye’ye yönelik yatırımlarıyla yerli zincirlerin sayılarının artmasının bu gelişmelerde önemli bir rol oynadığının vurgulandığının altını çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Aynı dönemde lokal zincirlerin sayılarında da kayda değer artışlar olduğu açıklanmaktadır. Yine bu araştırma raporuna göre Bakkal ve Market sayılarının 1998’de 167 binlerden 2008’de 128 binlere düşmüştür. Bu rakamların büyük marketlerin perakendeci piyasalarındaki payının yüzde 55’e yükseldiğini ve bununda oligopol piyasalara gidişin göstergesi olduğunun göstergesidir. Dolayısıyla başta Bakkallar olmak üzere geleneksel perakendecilerin piyasalardan aldığı payda gerilemektedir” diye konuştu.

Bu durumun piyasaların tekelleşmeye doğru gidişin birer göstergesi olduğunu ve bu gelişmelerin giderek artması durumunda bundan zarar göreceklerin yalnızca esnaf ve sanatkarlarla sınırlı kalmayacağını ifade eden Palandöken, “Tüm tüketiciler bundan zarar görecektir. Hiper ve grosmarketlerin piyasa paylarındaki yükselme, üretici ve tedarikçi kesimde de tekelleşmeye neden olmaktadır. Ülkemizde kuralsız bir şekilde çoğalan Büyük Mağazalar ile ilgili olarak TBMM’de bekleyen kanun tasarısının acilen çıkarılması gerekmektedir. Tüm sosyal kesimler için olumsuz olan bu gidişin önüne geçilmesi için bu yasanın çıkarılması artık kaçınılmazdır. Biz esnaf ve sanatkar olarak farklı bir şey istemiyoruz. Kuralsızlık kalksın. Avrupa ülkelerinde ne varsa bizde de o olsun. Bu konuda tüm toplum kesimlerini duyarlı olmaya çağırıyorum” şeklinde  konuştu.