• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, -“YILLARDIR DİLE GETİRDİĞİMİZ SIKINTILAR DÜNYA BANKASI RAPORLARINA GİRDİ”


 Dünya Bankası tarafından yayınlanan Türkiye  “Ülke Ekonomik Memorandumu” raporunu değerlendiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bugün esnaf ve sanatkarlarımıza destek vermeyenler, yarın büyük mağazaların belirleyeceği fiyatları kabul etmek zorunda kalacaklar. Bu da sanayide oluşan konsolidasyon ile tüketicilerimizi sıkıntıya sokacaktır” dedi.

Dünya Bankası tarafından yayınlanan Türkiye “Ülke Ekonomik Memorandumu” raporunda; Türkiye’de süper ve hipermarketlerin, bakkallar dahil geleneksel perakendecilerin alışverişteki paylarını 1999’daki yüzde 50 düzeyinden 2003’de yüzde 36 seviyesine indirdiğinin açıklandığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi,

Süper ve hipermarketlerin işlem maliyetlerini düşürmek amacıyla sınırlı sayıda büyük tedarikçi ile ticari ilişkiye girmelerinin de sanayide konsolidasyonu artırdığı vurgulanmaktadır. Bizim yıllardır dile getirdiğimiz gerçekler nihayet Dünya Bankası raporlarına da girmiştir. Biz, hiper ve grosmarketlerin piyasadaki paylarını arttırmalarının, oligopol piyasalarına yol açarak iktisadi rekabeti engelleyeceğini yıllardır söylüyoruz.

 “REKABET OLUMSUZ ETKİLENECEK”

Büyük marketlerin belirli sanayi firmalarıyla çalışmasının, üretici firmalar arasındaki rekabeti olumsuz olarak etkileyeceğini ve Dünya Bankası raporunda da belirtildiği gibi sanayide konsolidasyonu artırırken bazı firmaların piyasalardan çekilmeleri sonucunu doğuracağını kaydeden Palandöken, “Bu durum, zamanla iktisadi rekabeti de ortadan kaldıracak ve sınırlı sayıdaki üreticilerin ürettikleri mamullere istediği fiyatı koyabilecekleri ve tüketicilere fiyat empoze edebilecekleri bir piyasa ortamı oluşacak. Sanayideki konsolidasyonun yalnızca esnaf ve sanatkarlarımızı değil tüketicilerimizi de sıkıntılara sokacağı ortadadır. Piyasalarda rekabetin sağlanabilmesi yeterli sayıda firmanın birbirleriyle yarışmasıyla mümkündür. Bugün, esnaf ve sanatkarımızın ayakta kalması için destek vermeyenler yarın esnaf ve sanatkarsız bir piyasada büyük mağazaların belirleyecekleri fiyatları kabul etmek zorunda kalacaklardır. Buda perakendeci  piyasalarının, oligopol piyasalarına dönüşmesidir. Bundan yalnızca esnaf ve sanatkarlarımız değil pek çok küçük ve ortaboy sanayicimiz de zarar görecektir. Yıllardır söylediklerimizin Dünya Bankası raporlarıyla da doğrulanması ne yazıkki doğuracağı  sonuçlar yönünden son derece üzüntü vericidir.” dedi.