• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: '''Pirinç Bakkalda En Fazla Bir Çuval Var''


 Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Avrupa Birliği'nin (AB) finanse ettiği kadın girişimciliğini destekleme projesinden yararlanan kadın sayısının 18 ilde 1300'ü aştığını bildirdi.
    

TESK
Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESK tarafından sürdürülen ''Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi'' hakkında Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde (AESOB) basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi ekip lideri Dr. Jungen Henke, AESOB Başkanı Orhan Tolunay ve eğitime katılan kadınlar da bulundu.
    

Bendevi
Palandöken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları bünyesinde 9 Kadın Girişimciliğini Destekleme Merkezi ve 16 bağlı merkez kurduklarını belirterek, bu ay başından itibaren buralarda kadınlara iş kurma eğitimleri vermeye başladıklarını söyledi. AB'nin finanse ettiği Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesinden yararlanan kadın sayısının 18 ilde 1300'ü aştığına işaret eden Palandöken, projenin tanıtıldığı tarih olan 29 Ocak 2008'den bu yana kadın girişimciliğini destekleme hizmetlerinden yararlanmak üzere başvuran kadın sayısının 4 bini aştığını kaydetti.
    
Projede varmak istedikleri hedefe üç aydan daha kısa sürede ulaşıldığına işaret eden Palandöken, ''Proje kapsamında bu yıl sonuna kadar 4500 kadınımızı girişimci olarak eğitmeyi hedefliyoruz. Kadınlarımız hevesliler. Bir kaç yıl içinde Türkiye genelinde kadınlarımızdan potansiyel olarak 20 bin başvuru alabileceğimizi söyleyebilirim'' diye konuştu.
    
     -''HİPERMARKETLER ŞEHİR DIŞINA ÇIKARILMALI''-
        
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Palandöken, Türkiye'de haksız rekabetin Gümrük Birliği ile başladığını savunarak, şöyle konuştu: ''Hipermarket yasası 11 yıldır çıkarılamadı. Yabancılar hiçbir yatırım yapmadan hipermarketlerle paralarımızı kendi ülkelerine götürüyorlar. Hipermarketler şehir içine kuruluyor. Bizim bakkalımız pazar günü kapalı iken onlar haftanın 7 günü açık. 24 saat açık kalmak istiyorlar. Hipermarketler yerli geleneksel bakkalımızı yok olma noktasına getirdi. Hükümetler 11 yıldır bu yasa olacak, olacak olacak diyorlar ama olmuyor. Hipermarketler şehir dışına çıkarılmalı.''
    
Son zamanlarda Türkiye'de pirinç sorunu yaşandığını hatırlatan Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü:  ''Pirinç var deniyor ama ortada yok. Herkes bakkallarda olduğunu söylüyor ama bakkalda 15-20 kilo veya en fazla bir çuval pirinç olur. Pirinç bakkalda en fazla bir çuval var, hipermarketlerde ise çok. Spekülatörler hem yaygara yapıyorlar hem de saklıyorlar. Şimdi de aynı oyun ette oynanmak isteniyor. Pirinçten sonra et fiyatlarını yükseltmek için hazırlık yapılıyor. Eskiden et ve tavuk yan yana konulmazdı, çünkü mikrop kapar ama hipermarketlerde et, tavuk gibi ürünler hep yan yana. Esnaf 15 - 20 bin YTL sermaye ile 5 kişilik aileye bakıyor. Türkiye'nin geleceği için esnafa herkes sahip çıksın'' şeklinde konuştu.
    

Palandöken
, küçük esnafın vergi levhasının dükkanın en görünen yerinde olduğunu, hipermarketlerin ise kimse tarafından görülemediğini ve ne kadar vergi verdiklerinin bilinemediğini sözlerine ekledi.
    
Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi ekip lideri Dr. Jungen Henke de, projede elde edilen başarı nedeniyle herkesi kutladığını belirterek, Türkiye'de birkaç yıl içinde 20 bin kadın girişimcinin eğitilmesinin mümkün olduğunu, hatta aşılabileceğini söyledi.